Veselības mācība • IR.lv

Veselības mācība

Jāņa Ulmja dārzā aug vairāk nekā 300 dažādu veselības augu. Pie katra ir plāksnīte ar nosaukumu un cipariņi, kas apzīmē attiecīgā auga izmantošanu konkrētā fitoprodukta formulā. Jo vairāk ciparu, jo plašāks pielietojuma spektrs. Foto — Madara Gritāne
Veronika Viļuma

Zāļziņa Jāņa Ulmja dārzā izveidota daudzveidīgu ārstniecības augu kolekcija, kuru apskatīt brauc ne tikai tūristi, bet arī ārsti, farmaceiti un dziednieki no dažādām pasaules malām

Kad kopā ar nelielu dāmu grupiņu no Rīgas esam nosēdinātas Jāņa Ulmja lekciju telpā Lādes Avotiņos, saimnieks pārliecinoši saka: «Jūs esat nokļuvušas pašā vērtīgākajā tūrisma objektā, jo cilvēkam nekas nav tik svarīgs kā veselība. Ja nebūs veselības, nebūs ne naudas, ne karjeras, ne bērnu un laimes.» Pats apsēdies otrpus galdam, kas nokrauts ar fitoterapijas literatūru, izkaltētu, saberztu zālīšu maisu un blenderiem, kurus izmanto zaļo kokteiļu degustācijās. 

Jānis velta skarbus vārdus tradicionālajai medicīnai un cilvēka organismam «svešiem» līdzekļiem, tāpēc jau 25 gadus mēģina «reabilitēt» ārstniecības augus un dalīties zināšanās par to iedarbību. Ulmis ir zvērināts fitoterapijas piekritējs un tic, ka «augos ir monumentāls dziednieciskais spēks». Paša veselības problēmas viņu savulaik pamudinājušas izveidot gan dārzu, ko viņš dēvē par veselības augu brīvdabas funkcionālo ekspozīciju, gan likt tā labumus lietā, veidojot pulverizētus augu salikumus, kas pēc personīgās pieredzes palīdzot dažādām kaitēm.

Ik pa laikam viņa dārzā ierodas skeptiķi. Tādi, kuri netic ne tam, ka eglei piemīt negatīvā aura, ne tam, ka saaukstēšanās gadījumā atliek tikai iedzert pulverīti ar formulu numur septiņi. Tomēr Ulmis pastāv uz savu, īpašu dzīves redzējumu, un arī domubiedru viņam netrūkst. «Latvijas ārsti ātri ieskrien dārzā un tad piecas reizes aiziet nopeldēties. Viņiem vajag tikai sertifikātu. Toties Indijas ārsti no dārza ārā nenāk. Sēž ar klēpjdatoriem, pēta, salīdzina. Kad, saulei rietot, viņi dārzu pamet, saka — jūs augu ziņā esat bagātāka valsts nekā mūsu reizēm izkaltusī Indija. Jums to nevajag? Jūs esat tik veseli? Viņi vispār nesaprot, kā tas var būt, ka mums daba dod visu par brīvu, bet mēs lietojam mākslīgus līdzekļus.»

Aug griezdamies

Agrāk Jāņa Ulmja veselības augu dārzs atradās Igatē, taču tā bija sievasmātes teritorija. Dēls mudinājis iekopt savu. «Viņam bija pilnīga taisnība! Jau nākamajā dienā sāku meklēt sludinājumus un braukāt riņķī, līdz atradu šo īpašumu,» Jānis stāsta, lepni rādot uz robežakmeni, kurā izkalts Limbažu pagasta Lādes ciema zemnieku saimniecības Avotiņi nosaukums. Kopš 2014. gada viņš saimnieko gleznainā vietā Auziņu ezera krastā. Tur pamazām top «mežaparks», jo «vai tad jums Rīgā vienīgajiem tāds var būt!», bet netālajā dīķī zem ūdens virsmas spoguļojas zeltainie ālanti, kurus tūristiem dažkārt ļauts pabarot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu