Viena diena Laimeszemē • IR.lv

Viena diena Laimeszemē

1
Julgī Stalte. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Kopš marta beigām sekojusi līdzi mūziķes, folkloras grupas Skandinieki vadītājas Julgī Staltes neticamajiem stāstiem feisbukā par dzīvi Laimeszemē, beidzot dodos uz līvu krastu. Un atrodu cilvēkus, kuri ir laimīgāki, nekā biju iztēlojusies. Patiesībā šis stāsts ir par kazām, vistām un Dieviņu

Kad sākās ārkārtas situācija un lielā palikšana mājās, ģimenes dzīvei Rīgas mikrorajona dzīvoklī punktu pielika septiņus gadus vecā Anna Kī, saukta par Ankī. Viņa, garlaicības piebeigta, gulēja uz grīdas un dziedāja pašas sacerētu, dusmīgu dziesmiņu: «Man besī ārā, man besī iekšā, ou-ooo!» Dziesmai piebiedrojās 14 gadus vecā māsa Lelū. Viņu mamma mūziķe Julgī Stalte saprata, ka tā nevar turpināt. Pastaigu maršruti bija izstaigāti, viņas darbs skolā un muzikālie projekti apturēti. Jāevakuē ģimeni uz laukiem! 

Košraga ciemā pie Irbes šauruma Staltiem ir veca, burvīga mājiņa ar lepni plīvojošu līvu karogu mastā. Apkures un neesošā sanitārā mezgla dēļ tā gan nav piemērota dzīvošanai agrā pavasarī, arī internets vairāk raustās nekā darbojas, tomēr šīs neērtības šķita labākas nekā traki bērni četrās sienās. 

Julgī pirmo reizi mūžā redz, kā pavasarī zied ozols mājas pagalmā. Meitenes slauc kazu. Kazlēns ielīdis gultā zem segas un saldi aizmidzis, jo viņš nezina, ka ir kaza, nevis kucēns. Vistas lec klēpī un cer, ka viņām pakasīs pakausīti. Julgī un bērni tautastērpos brien bangojošā pavasara jūrā un dzied. Šķiet, nemitīgi tiek dziedāts, dejots un runāts līvu valodā. Tie ir tikai daži no ikdienišķiem mirkļiem Laimeszemē, kā to nosaukusi Julgī. Nu jau šo līvu krasta apzīmējumu lietošanā pārņēmuši kaimiņi un draugi. Laimeszemes piedzīvojumā vienu dienu pabijām arī mēs, «diedelnieki» no Rīgas.

«Rent a kaza»

Iebraucot Staltu mājās Košragā, mūs sagaida skaista un smaidīga Julgī, sniegbalta kazu māte un kazlēns izsmalcinātā kašmira brūnā tonī kā no Chanel jaunākās adījumu kolekcijas. Mazais skrien pretim kā suns, aposta un tūliņ pagaršo manas jakas stērbeli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu