Briesmoņa atgriešanās • IR.lv

Briesmoņa atgriešanās

Ārsts Aizaks Slābers ar tuberkulozes pacienta plaušu rentgena uzņēmumu Langas pilsētas slimnīcā Dienvidāfrikā. Foto — Scanpix/LETA
Apūrva Mandavili, © The New York Times News Service

Pasaulē izplešas «lielākais briesmonis». Un tas nav koronavīruss. Katru gadu tuberkuloze nogalina 1,5 miljonus cilvēku. Karantīnas ierobežojumu un medikamentu piegādes pārrāvumi var nobremzēt cīņu pret šo slimību, kā arī HIV un malāriju

Tā sākas ar vieglu drudzi un nogurumu, kam seko sāpīgs klepus un elpas trūkums. Infekcijai patīk pūļi, kur tā izplatās starp tuvumā esošiem cilvēkiem. Lai apturētu slimības uzliesmojumu, nepieciešams izsekot kontaktus, jānodrošina inficēto izolēšana, bet ārstēšana var vilkties nedēļām un mēnešiem ilgi.

Šī viltīgā slimība ir skārusi visas pasaules daļas. Par pasaulē nāvējošāko infekcijas slimību uzskatītā tuberkuloze katru gadu laupa dzīvību 1,5 miljoniem cilvēku. Līdz šim gadam gan tuberkuloze, gan tās nāvējošie sabiedrotie — HIV un malārija — pamazām atkāpās. Pēdējās desmitgades laikā vismazāk saslimušo tika reģistrēts 2018. gadā. (Pēdējais gads, par kuru pieejama globālā statistika.)

Taču tagad šīs slimības atkal atgriežas, jo pasauli plosa koronavīrusa pandēmija, un tieši pēdējai sērgai šobrīd tiek veltīti lielākie sabiedrības veselības aizsardzības resursi. «Covid-19 draud mūs izsist no sliedēm un atsviest tur, kur mēs bijām pirms 20 gadiem,» saka Pasaules Veselības organizācijas (PVO) malārijas programmas direktors Pedro L. Alonso.

Koronavīruss ir novērsis zinātnieku uzmanību no tuberkulozes, HIV un malārijas apkarošanas. Paralēli tam Covid-19 dēļ ieviestā karantīna, it īpaši Āfrikā, Āzijā un Dienvidamerikā, liedz cilvēkiem nokļūt pie ārstiem, lai veiktu diagnosticēšanu un sāktu savlaicīgu ārstēšanu. Savukārt esošie pacienti nevar saņemt zāles, intervijās stāsta vairāki sabiedrības veselības speciālisti, ārsti un slimnieki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu