Eiropai bez naida • IR.lv

Eiropai bez naida

8
Aivars Ozoliņš

ES naudu nevarēs saņemt demokrātijas pamatprincipu pārkāpēji

Saeimas Ētikas komisija 22. jūlijā nolēma ierosināt ētikas kodeksa pārkāpuma lietu par deputāta Jāņa Iesalnieka (NA) retvītoto ierakstu, kurā pausts naids pret LGBT personām. It kā kārtējais vietējs politisks konflikts par «latviešu rases» ideologa kārtējo homofobisko izlēcienu. Taču šis incidents iekrita Eiropas mēroga kontekstā.

Eiropas Komisija 31. jūlijā atteica finansējumu pilsētu sadarbības programmā sešām Polijas pilsētām, kuras pasludinājušas sevi par «no LGBT brīvām zonām». EK uzsvēra, ka šīs programmas projektiem ir jābūt pieejamiem visiem Eiropas pilsoņiem bez diskriminācijas pēc dzimuma, rases, etniskās piederības, reliģijas vai ticības, invaliditātes vai seksuālās orientācijas. «Ikvienam cilvēkam Eiropā ir brīvība būt tam, kas viņš ir, dzīvot tur, kur viņš grib, mīlēt tos, kurus vēlas, un mērķēt tik augstu, cik vēlas,» atgādināja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Iesalnieka retvītotais ieraksts, kas līdzinās nacistu izmantotajam judenfrei jeb «brīvs no ebrejiem», nāca tieši no Polijas, kur vismaz 40 pilsētas ir pasludinājušas sevi par šādām «zonām».

Polijas valdība sola «spert apņēmīgus soļus» pret šo EK lēmumu. «Mēs aizstāvēsim likumu pret ES nelikumīgo rīcību, lai aizstāvētu likuma varu,» draud tieslietu ministrs Zjobro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu