Roboti nāk! • IR.lv

Roboti nāk!

Allans Martinsons. Foto no personīgā arhīva
Juris Kaža

Viens no igauņu tehnoloģiju uzņēmumu celmlaužiem Allans Martinsons prognozē, ka nākotne pieder ar mākslīgo intelektu apveltītu lietu radīšanai un ne tikai Tallina, bet arī Rīga vai Viļņa var šajā ziņā kļūt par pasaules attīstības centriem

Ierīces ar iebūvētu «saprātu» — roboti, kas mūs apkalpos, bet kurus izdomās, ražos, pārdos un apkops cilvēki, kas labi pārzina tehnoloģijas! Tāda ir igauņu «sērijveida uzņēmēja» Allana Martinsona atbilde uz jautājumu, kādai moderno tehnoloģiju tendencei viņš prognozē lielu nākotni.

Martinsons ir uzņēmējs un investors, kas katrā gadu desmitā kopš Baltijas valstu Atmodas ir dibinājis vai vadījis kādu jaunu, ar tehnoloģijām saistītu Baltijas un pat globāla mēroga uzņēmumu — ziņu aģentūru, informācijas tehnoloģiju kompāniju, riska kapitāla firmu, piegādes robotu ražotāju. 

Patlaban viņš darbojas interneta platformā, kas vairāk nekā 100 valstīs sniedz pilnu pakalpojumu klāstu pašnodarbinātiem profesionāļiem. Viņš laipni atsaucās uz žurnāla Ir Nauda intervijas aicinājumu — kā jau pandēmijas laikā ierasts, saruna notika attālināti ar Zoom starpniecību no Tallinas, ko Martinsons bez kautrēšanās sauc par vienu no pasaules vadošajiem tehnoloģiju attīstības centriem.

Pēdējos 30 gados esi bijis aktīvs uzņēmējdarbībā visā Baltijā. Studēji datorzinātnes, bet kāpēc tavs pirmais solis uzņēmējdarbībā bija saistīts ar žurnālistiku, dibinot ziņu aģentūru Baltic News Service?
Es studēju datorzinības Maskavā no 1986. līdz 1991. gadam un pēdējā kursā izveidoju savu pirmo jaunuzņēmumu — tas bija BNS. Tad vispār vēl nezināju tādu jēdzienu «jaunuzņēmums», bet BNS dibināšana tiešām iekļāva visus klasiskos jaunuzņēmuma elementus: darboties spējīga produkta izstrāde, tā piemērošana tirgum, virziena maiņas, vērojot tirgu, finansējuma ieguve, pielāgošanās izaugsmei un beidzot uzņēmuma pārdošana.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu