Lielās sacīkstes • IR.lv

Lielās sacīkstes

Stīvens Erlangers, © The New York Times News Service

Kas no vīrusa atgūsies ātrāk — Eiropa vai ASV?

Pēc postošās 2008.—2009. gada finanšu krīzes ASV atguvās daudz ātrāk nekā Eiropa, kura pat piedzīvoja divkāršu recesiju. Šoreiz Eiropai var veikties labāk, spriež daudzi ekonomisti. 

Galvenais iemesls, kāpēc Amerikai toreiz klājās labāk, bija ātra valdības rīcība un ASV ekonomikas elastīgums, proti, iespēja ātri atlaist un atkal pieņemt darbiniekus. Savukārt Eiropa ar saviem sociālās apdrošināšanas mehānismiem cenšas novērst atlaišanas, piedāvājot uzņēmējiem subsīdijas. Arī atlaist strādniekus ir grūtāk, bet atkal pieņemt darbā — dārgāk.

Taču tagad ir piedzīvots cita veida kolapss — piespiedu ekonomikas slēgšana pandēmijas dēļ, pieprasījumu un piedāvājumu samazinot vienlaikus. Un tieši tāpēc Eiropas reakcija — ekonomikas iesaldēšana — šoreiz var izrādīties labāks risinājums.

«Šis ir interesants strīdus objekts,» saka ekonomists Žans Pizani-Ferī, kas strādā gan Brēgela domnīcā Briselē, gan Pītersona Starptautiskās ekonomikas institūtā Vašingtonā. «Šī nav normāla recesija. Turklāt ir daudz nezināmo, it īpaši tad, ja vīruss atgriezīsies.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu