Mecenāte, azartiste, spiedze • IR.lv

Mecenāte, azartiste, spiedze

Nataļja Jevsejeva. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Par dēkaino, ekstravaganto latviešu «Mata Hari» Austru Ozoliņu-Krauzi stāsta mākslas zinātniece Nataļja Jevsejeva

Spilgtu personību Latvijas vēsturē netrūkst. Pie tām noteikti pieskaitāma mūsdienās gandrīz aizmirstā Austra Ozoliņa-Krauze (1890—1941), kura sevi sarunā ar Aspaziju salīdzināja ar Mata Hari. Viņas saistība ar slepenajiem dienestiem, mīlas dēkas un kazino apmeklējumi tikpat labi varētu atgādināt Džeimsu Bondu. 

Tomēr Ozoliņa-Krauze bija kas krietni vairāk par azartisku spiedzi. 1912. gadā viņa iestājās Bernes Universitātes Juridiskajā fakultātē — rets un neparasts sasniegums tā laika latviešu sievietei. Pirmā pasaules kara laikā viņa lika lietā no vīra mantoto naudu, lai aktīvi un efektīvi informētu Rietumeiropas sabiedrību par Latviju, bet pēc kara kļuva par dāsnu mecenāti Rīgas grupas modernistiem, kam ir nozīmīga vieta latviešu mākslas vēsturē. Īpaši ciešas attiecības viņai bija ar gleznotāju Aleksandru Beļcovu. 

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas memoriālajā muzejā kopš jūlija skatāma Ozoliņai-Krauzei veltīta izstāde. Ir devās pie muzeja vadītājas un izstādes kuratores Nataļjas Jevsejevas, lai uzzinātu vairāk.

Kā jūs raksturotu Austru Ozoliņu-Krauzi?
Kaismīgas dabas cilvēks, kas aizraujas ar projektiem, dejām. Ir laikabiedru atmiņas par Austras izgājieniem. 20. un 30. gados žurnālisti bieži intervēja ievērojamus cilvēkus, kuri tikko bija atbraukuši no ārzemēm. Kādu reizi izvēle krita uz Austru, viņa bija atgriezusies no Eiropas. Kāda izdevuma redakcija sūtīja pie Austras žurnālistu, lai viņu intervētu. Tas bija vecpuisis. Austra viņu sagaidīja plika, guļot vannā. Sēdēja blakus un bija spiests Austru intervēt, tas viņam bija liels šoks. Austras dabā bija provocēt, izaicināt. Tolaik šķita, ka pret visu, kas ir mietpilsonisks, vajag cīnīties gan ar uzvedību, gan savu darbību, publicējot rakstus, feļetonus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu