5 miljoni pandēmijas pētīšanai • IR.lv

5 miljoni pandēmijas pētīšanai

8
Ilustrācija — Freepik
Gunita Nagle

Valsts finansēs desmit zinātniskus projektus, lai pētītu Covid-19 izplatību un meklētu risinājumus pandēmijas ierobežošanai un seku pārvarēšanai

Kādiem jābūt epidemioloģiskās drošības pasākumiem, lai nākamreiz pandēmijas gadījumā nebūtu jāslēdz viss, sākot no bērnudārziem un beidzot ar valsts robežām? Kā nodrošināt, ka veselības aprūpe arī pandēmijas laikā ir pieejama nepārtraukti? Vai mildronāts var pasargāt Covid-19 pacientu plaušas?

Uz šiem un citiem jautājumiem zinātnieki sākuši meklēt atbildes jūlijā iedarbinātā pētījumu programmā Covid-19 seku mazināšanai, kurā pieci miljoni valsts naudas sadalīti desmit pētījumiem. Tajos zinātnieki paredzējuši arī izveidot Covid-19 pacientu biobanku, izstrādāt telpu sienās ievietojamus sensorus, kas signalizē par inficēšanās pazīmēm, jaunu Covid-19 atpazīšanas testu, septiņas dažādas dezinfekcijas iekārtas u. c.

Bet — vai katram no tik atšķirīgajiem projektiem tiešām vajadzīgs pusmiljons eiro? Turklāt valsts prasa pētniecību pabeigt līdz gada beigām — vai lielā steigā būs iespējams veikt kvalitatīvus pētījumus, to Ir nolēma noskaidrot.

Jāmobilizējas!

Jau pavasarī, kad pasauli pārņēma jaunā koronavīrusa pandēmija, zinātnieki sāka apvienot spēkus Covid-19 izpētei, vakcīnas izstrādei un zāļu meklējumiem. Arī Latvijā 30. aprīlī valdība apstiprināja Izglītības ministrijas ierosinājumu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt piecus miljonus eiro īpašai valsts pētījumu programmai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu