Vientulība pēc Covid-19 • IR.lv

Vientulība pēc Covid-19

Jana Pavāre. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Ieva Puķe

Pārslimojot vīrusu, arī bērni vēl ilgi var neatgūt veselību, secinājusi pētniece Jana Pavāre. Turklāt piedzīvots liels emocionāls slogs — «viņi sēdēja mājās, un viņus brauca pārbaudīt policija»

Pirms ienākam Bērnu slimnīcas korpusā, kur atrodas reģistratūra, pediatre Jana Pavāre izsniedz man vienreizlietojamo masku. Ar trenētu kustību aizkabina aiz ausīm savējo. Kamēr pasaulē Covid-19 situācija attīstās viļņveidīgi, Latvijā «jūra» ir tik mierīga, ka piesardzība var piemirsties arī mediķiem. Tālab slimnīcā sākta iekšēja iniciatīva Sargāsim viens otru! Katru dienu citā nodaļā kāds pie krūtīm piesprauž īpašu nozīmīti, skatās, kā kolēģi ievēro drošības pasākumus.

«Kā ar masku var apēst zemeni?» iejautājos, metot skatienu uz ārstes sarūpētajām ogām no kaimiņu dārza Tukumā. Pati uz galda lieku beķerejas Muffins and More našķus. «Nevar apēst. Jums būs jāņem līdzi, mainīsimies maisiņiem,» Jana iesmejas. «Bet jūtieties droši, man tests tikko ir veikts, tas ir negatīvs. Biju kontaktpersona kolēģei, kurai pašlaik ir Covid-19

Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece atbild par akūto pacientu plūsmu. Taču Pavāre ir arī runaspersona junijā sāktajā pētījumā, kurā izvērtē Covid-19 pārslimojušo bērnu veselības stāvokli.

Mūsu tikšanās brīdī Latvijā apzināti 77 pacienti vecumā līdz 18 gadiem, bet pētījumā iesaistīti 28. Lielākā daļa ārstējušies ambulatori, bērnu slimnīcā nonākuši astoņi: pirmais iestājies 12. martā, pēdējais izrakstīts 30. jūnijā. «Covid-19 slimniekiem ir atsevišķs bloks — lūk, tā dzeltenīgā māja,» ārste rāda pa logu. «Unikāla, jo 30. gados būvēta kā infekcijas slimību nodaļa. Ar klasiskiem boksiem, ieeju no divām pusēm. Pacienti neiet pa kopēju koridoru, bet savā boksā ienāk no ārpuses. Personāls viņus ļoti individuāli apskata, tur ir priekšbokss, kur ārsti un māsas pārģērbjas aizsargtērpos.» Rekonstruējot slimnīcu, palātas aprīkotas modernai infekciju kontrolei. Nodrošināts arī «negatīvais gaisa spiediens» — vīrusu, iespējams, saturošais gaiss neplūst uz «tīrajām» telpām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu