Apdullinošs klusums • IR.lv

Apdullinošs klusums

3
Aivars Ozoliņš

Pašvaldības uzņēmumu auditi atklāj sistēmiskas korupcijas ainu Rīgā

Pirms Rīgas domes vēlēšanām politiķiem daudz brīnišķīgu «vīziju» — visur būšot veloceliņi starp miljonu koku un tūkstošiem renovētu namu parkos un iekšpagalmos, kur pensionāriem brīvbiļetes, bērniem brīvpusdienas, bet viņu auklītēm algas kā ministrēm. Kā var nesolīt? Taču, lai cik neticami, pat daudzi no dārgākajiem solījumiem varētu būt īstenojami, ja vien jaunievēlētā dome likvidētu desmit gadus Rīgā veidoto naudas «apgūšanas» sistēmu. Tomēr tieši par to solītāji ir noslēpumaini atturīgi. Neviens vairs pat nejoko, ka atvēršot domē KNAB filiāli.

Domes pagaidu administrācija ir publicējusi gandrīz visu — 13 no 15 — pašvaldības uzņēmumu auditu ziņojumus. Aina, kā varēja prognozēt, ir satriecoša. Pašvaldības daudzās kapitālsabiedrības, cita mazāk, cita vairāk, ir labi eļļoti zobrati rīdzinieku naudas izzagšanas mašīnā, kura pēc Ušakova un Amerika aizbēgšanas uz Briseli varbūt strādā piesardzīgāk, taču nekur nav pazudusi un tikai gaida jaunus rīkojumu devējus. Tas ir nevis kādu nejēgu «nesaimnieciskums», ko sola izbeigt vai visi pretendenti uz varu, bet gan mērķtiecīgi veidots rīdzinieku naudas piesavināšanās mehānisms.

Varētu šķist, ka priekšvēlēšanu laikā šajos audita ziņojumos atklātajam būtu jābūt varas pretendentu karogam, granātai vai vismaz ceļa kartei domē darāmajam pēc vēlēšanām. Nekā — publiskajā telpā gandrīz pilnīgs klusums, bet partiju programmās pat vēl lielāks. Salīdzinot ar blīkšķiem, kādus iepriekšējos gados bija radījuši atsevišķi korupcijas skandāli, klusēšana par tagad pieejamo kopainu šķiet vai nu neizprotama, vai nu nelāgu vēstoša.

Divas partijas, kuras tradicionāli uzsver, ka ir par likuma varu un pret korupciju, savās vēlēšanu programmās netieši atzīstas, ka šos audita ziņojumus nav lasījušas. Jaunā Vienotība to saka naivi tieši: «Veiksim auditus visos pašvaldības uzņēmumos un iestādēs un publiskosim to rezultātus.» Jaunā konservatīvā partija — strupi un skarbi: «Iestāžu pilns audits.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu