«Es vienkārši blēņojos» • IR.lv

«Es vienkārši blēņojos»

1
Gunta Lūse. Foto — Ojārs Lūsis
Gunita Nagle

Pirms astoņiem gadiem Latvijā sāka darboties dakteri klauni, kuru uzdevums ir slimnīcas pacientu ikdienā ienest prieku un novērst uzmanību no sāpēm. Žurnāliste Gunta Lūse stāsta par to, no kā atteikusies un ko ieguvusi, kļūstot par vienu no šādiem klauniem — dakteri Gugu

Viņai nekas nav jātēlo. Nav vajadzīgs ne laiks, ne klauna tērps un pat ne sarkanais deguns, lai kļūtu par dakteri Gugu. Putna mēslu uz āra soliņa Gunta ar strauju kustību un svilpjošu skaņu pārvērš iedomu gumijā, kas, palaista vaļā, atlec atpakaļ un pielīp pie soliņa. Vairs neticu, ka tā ir tikai kaka. Sarunas vidū viņa pārlec no latviešu mēles uz džibrišu jeb pašizdomātu burbuļojošu valodu, lai ilustrētu, kā viņa ar kādu mazu puiku, kamēr viņam pārsēja brūces, apsprieda šaušalīgos mikrobus. 

Gunta tādus brīnumus taisa, lai palīdzētu Bērnu slimnīcas pacientiem aizmirst par negaršīgām zālēm, sāpīgām injekcijām un vienmuļību palātā. Un viņai nemaz nav jākļūst par dakteri Gugu, viņa ir Guga. Smaids līdz ausīm, gaiši zilās acis pilnas labestības. Piesēdusi uz soliņa, viņa izstāsta, kā žurnālistiku nomainīja pret klaunādi un kļuva par vienu no Dr. Klauna Family, kas viņai pagājušās nedēļas nogalē sarīkoja pārsteidzošu 60. dzimšanas dienas ballīti. Par dzīvi, kas tikai sākas.

Nebija, kur sprukt!

Gunta 13 gadus Neatkarīgajā Rīta Avīzē un pēc tam 11 gadus žurnālā 36,6º C savus rakstus parakstīja ar uzvārdu Tabore, tāpēc vairums lasītāju viņu pazīst ar šo vārdu — Gunta Tabore. Taču pagājušais gads viņas dzīvē ienesa daudzas pārmaiņas. 

Martā Gunta pēc 21 gada kopdzīves ar fotogrāfu Ojāru Lūsi apprecējās un pieņēma viņa uzvārdu. Nu viņa ir Lūse. Bet pēc pāris mēnešiem uzzināja, ka 36,6º C, kurā viņa strādāja, likvidē. Nedēļu pēc tam, maija beigās, Gunta ieraudzīja vēsti, ka izsludināta jaunu dalībnieku uzņemšana dakteru klaunu skolā. «Tagad, atskatoties atpakaļ, redzu, ka visi notikumi bija izkārtoti glītā ķēdītē. Nebija, kur sprukt,» stāsta Gunta. Tomēr atzīstas, ka, rakstot pieteikumu, juta bailes saņemt atteikumu. Nosprieda — ja neaizsūtīs pieteikumu, tā arī neuzzinās, uzņemta vai ne. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu