Klātbūtnes festivāls • IR.lv

Klātbūtnes festivāls

Pētera Līdakas darba Vēja grābslis skice. Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Refleksijas par pavasara dramatiskajiem notikumiem, Latvijas mākslinieki un atgūts kopābūšanas prieks — 25. jūlijā sākas mākslas festivāls Cēsis 2020

Festivāla vienojošā tēma ir skaņa. Māka klausīties un sadzirdēt. Atklāšanas koncerts 25. jūlijā pulksten 21.30 Gaujas krastos netālu no Cēsīm būs muzikāli performatīvs piedzīvojums — Kamēr… upē. Koncertā jauniešu koris Kamēr… dziedās latviešu kormūzikas a cappella programmu. 

«Domājot par to, kas varētu skanēt šajā vietā, šķita organiski pašķirstīt latviešu mūzikas lappuses. Lielākā daļa no komponistiem, kuru skaņdarbus dziedāsim, ir Kamēr… draugi,» stāsta kora mākslinieciskais vadītājs Aivis Greters. Skanēs Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Riharda Dubras, Andra Dzenīša, Selgas Mences, Valta Pūces un citu komponistu skaņdarbi, kurus vieno dabas skaistuma klātbūtne. «Šajos darbos var spēlēties ar dabas klusumu un ainaviskajām skaņām, ko pati koncertvieta piedāvā,» uzsver Aivis Greters. 

Cēsu festivālā paredzētais koncerts ir kora atgriešanās uz skatuves pēc ilgāka pārtraukuma, un arī turpmākajos mēnešos kolektīvs uzstāsies reti. «Tikai pēc šī klusēšanas perioda saprotam, cik ļoti tas, kas tika atņemts, bijis svarīgs. Esam noilgojušies pēc kopābūšanas koncerta brīdī. Koris ir foršas, jauneklīgas enerģijas uzlādēts.» 

Festivālā izskanēs vēl viens kormūzikas koncerts. Paradīzes dziedājumi. Brukners un latvieši Sigvarda Kļavas vadībā notiks 31. jūlijā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā. Tajā varēs dzirdēt Latvijas Radio kora, ērģelnieces Kristīnes Adamaites un arfistes Jekaterinas Suvorovas veidotu programmu. Savukārt 8. augustā Cēsu pils parkā notiks vērienīgākais festivāla koncerts — brīvdabas notikums Mēmais melnbaltais un Šostakovičs. Vakara pirmajā daļā skanēs Dmitrija Šostakoviča Pirmais klavierkoncerts. Bet otrajā daļā Artura Maskata un Andra Pogas mūzikas kompilācijas saspēlēsies ar Bastera Kītona mēmo kinokomēdiju Šerloks jaunākais. Koncertā piedalīsies Nacionālais simfoniskais orķestris, pianists Reinis Zariņš un trompetists Jānis Porietis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu