Piramīdas sabrukums • IR.lv

Piramīdas sabrukums

3. jūlijā uz ielas izstumtas un apgāztas atkritumu urnas Beirūtas ielās pēc Libānas valdības lēmuma celt subsidētās maizes cenas. Foto — Scanpix
Bens Habards un Hvaida Sāda, © The New York Times News Service

Libāna piedzīvo vienu no smagākajām ekonomiskajām krīzēm savā vēsturē. Liela daļa vainas jāuzņemas korumpētajai valdībai: šī zeme, kas principā neko neeksportē, naudu pelnīja ar investīciju piramīdas shēmām

Jau 30 gadus šefpavārs Antuāns el Hadžs piecas reizes nedēļā parādās televizoru ekrānos un savus tautiešus iepazīstina ar jaunām ēdienu receptēm. Taču pirms diviem mēnešiem, kad Libānā savu vērtību strauji zaudēja vietējā valūta un sāka kāpt pārtikas cenas, viņš saprata: daudzi skatītāji vairs nevar atļauties produktus, ko viņš bieži izmanto savos ēdienos, piemēram, liellopu gaļu.

«Agrāk Libānā eksistēja vidusšķira. Tagad bagātie joprojām ir bagāti, vidusšķira kļuvusi nabadzīgāka, bet trūcīgākie ir zaudējuši pilnīgi visu,» saka 65 gadus vecā TV slavenība.

Savos paraugdemonstrējumos liellopu gaļu viņš vairs neizmanto un ētera laiku piepilda ar padomiem, kā pagatavot gardu maltīti ar mazāku daudzumu sviesta, olu un lētākiem dārzeņiem.

Sviedri tumsā

Libānas krīze ir valdības korumpētības un finanšu kļūdu rezultāts. Tās iznākums tagad ir bezdarba līmeņa celšanās, nabadzības līmeņa pieaugums, uzņēmumu slēgšana un algu vērtības zudums milzīgās inflācijas dēļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu