Neaizliegsim skūpstīšanos • IR.lv

Neaizliegsim skūpstīšanos

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Gunārs Nāgels, laikraksta "Latvietis" galvenais redaktors

Pirms 581 gada, 1439. gada 16. jūlijā, Anglijas karalis Indriķis Sestais (Henry VI) ar likumu aizliedza skūpstīšanos, tādējādi valstiskā līmenī cenšoties ierobežot mēra epidēmiju, kas jau pāris gadus plosījās visā Eiropā. Tai laikā parasti bija, satiekoties skūpstīties, un viņa bruņinieki tradicionāli izrādīja cieņu, skūpstot karali.

Iespējams, ka kāda puse no visiem Eiropas iedzīvotājiem mira no tā sauktās “melnās nāves”.

Uz šāda fona Covid-19 ir ļoti sekmīgi ticis ierobežots. Jāsaka gan, ka melnā nāve bija daudz spēcīgāka – kad parādījās simptomi, slimnieks jau triju līdz piecu dienu laikā bija miris.

Tagad notiek asas debates un pat vardarbīgi protesti ASV un Serbijā par kustības ierobežojumu atcelšanu. Tiek pretstatīti divi mērķi – slimības ierobežošana un ekonomikas glābšana.

Kā ar daudzām lietām, nav nemaz tik vienkārši. Ja spāņu gripa notika uz Pirmā pasaules kara beigu fona, tad tās ekonomiskās sekas varēja arī norakstīt uz pasaules kara rēķina. Melnā nāve izraisīja vai vismaz pastiprināja reliģisko ekstrēmismu un ksenofobiju, kā arī veicināja Eiropas ekonomisko lejupslīdi. Bet pēkšņais darbaspēka trūkums arī noveda pie sociālām izmaiņām.

Neierobežota Covid-19 izplatīšana būtu smags trieciens ekonomikai – iedzīvotāju veselība un ekonomika nav šķirti jēdzieni. Jāvērtē viss kopumā. Vai mūsu valdība spēj to gudri izdarīt?

Melburnā pēdējās nedēļās ir straujš Covid-19 uzliesmojums. Šis otrais vilnis pārspēj pat pirmo vilni. Bet ar visu to, Austrālijā no Covid-19 mirušo skaits ir tikai 4 no miljona iedzīvotājiem. Latvijā, kur nekad nebija tik stingri ierobežojumi kā Austrālijā, mirušo skaits ir 16 no miljona iedzīvotājiem. Bet ASV, kur ir salīdzinoši viegli ierobežojumi, mirušo skaits ir 415 no miljona iedzīvotājiem. Ir jau miruši 138 000 cilvēku. Tas ir gandrīz precīzi tikpat daudz kā Jelgavas, Ventspils un Jūrmalas iedzīvotāji kopā. Un skaits pieaug par gandrīz 1000 katru dienu.

Ir grūti apjēgt, ka vēl arvien ir cilvēki, kuri “netic” Covid-19. It kā vīruss un mirušie būtu – pieņemt vai nepieņemt uz ticības pamata.

Tā ir mūsu laika nelaime – cilvēku kritiskā domāšana un veselais saprāts nav vairs pašsaprotama lieta.

Neaizliegsim skūpstīšanos, bet sekosim citiem priekšrakstiem, kā ierobežot šodienas dižsērgu. Un, lūdzu, nepakļausimies dažādām sazvērestības teorijām!

Komentāri (1)

QAnon 16.07.2020. 09.16

Varbūt autoram būtu jāieslēdz kritiskā domāšana un jāpamācās vēsture?
Kurš uzskaita kritušo skaitu no Covid 19 Krievijā, Irānā, vai Āfrikā, turklāt ASV slikti izskatās uz Austrālijas fona, lielā nēģeru skaita dēļ.
Skūstīšanās nebija iemesls Melnai nāvei, jeb mērim, bet gan lielais žurku skaits, kuras pārnēsāja inficētās blusas un tas jau ir saistīts ar higiēnas prasību līmeni. Nupat ASV noķerta vāvere, kura bija inficēta ar mēri, kas no Mongolijas un Ķīnas Rietumu rajoniem jau bija aizceļojis pāri Atlantijas okeānam un, ja tas izplatīsies, Manhetenu neskars, bet krietni paretinās Harlema Black lives Matter atbalstītāju, kuri dzīvo kā cūkas, rindas. Varam tikai iedomāties, kas notiks Krievijā, ja mēris aizceļos uz turieni.
Spāņu, jeb taisnīgāk būtu teikt amerikāņu gripa, jo to Eiropā ievazāja ASV iebrucēji, kuri savukārt to bija saķēruši no ķīniešu dzelzceļu būvētājiem. T.s. Spāņu gripa Eiropā iznīcināja vairāk iedzīvotāju, nekā Koļana II sarīkotais WWI, bet arī tas ir tīrais nieks, salīdzinot ar to upuru skaitu, ko cilvēcei atnesa ASV iejaukšanās karā, jo Vācijas zaudējums, deva krieviem iespēju sarīkot vēl drausmīgāku pasaules karu, kur upuru skaits jau mērāms desmitiem miljonos, bet tā netaisnīgā iznākuma sekas bija iemesls 1/3 cilvēces novešanai pie bada un vājprātīgu sadistu diktāta un tur desmitos lokālo karu, terora aktos, no bada, no cilvēku nogalināšanas prieka pēc un slimībām, varētu jau pārsniegt miljardu.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu