Ģipšakmens karjera noslēpumi • IR.lv

Ģipšakmens karjera noslēpumi

FOTO — Dina Preisa, Dace Leja
Dina Preisa

Sauriešu karjera ūdenskrātuve vasarnīcu rajona un ģipškartona plākšņu rūpnīcas aizsegā: niršanas un putnu paradīze ar stāvkrastu, peldvietām, pastaigu takām, velomaršrutu, mototrasi un applūdinātu memoriālu

Mana attiecību vēsture ar Sauriešu karjeru ir īsa un konkrēta — savulaik, kad dzīvoju Ulbrokā, izbraukāju to ar velosipēdu; un nesen, ciemojoties pie draudzenes Sauriešos, devāmies lēnā pastaigā ap trim no četrām karjera ūdenskrātuvēm. Secinājums? Interesants objekts, kura vēsturi un noslēpumus ir vērts papētīt sīkāk.

Flora, fauna, pudeles

Izrādās, cilvēki iecienījuši šo dabas nostūri, īpaši jau kalnu velobraucēji (kas draudzējas ar ātrumu), ģimenes ar bērniem un jauniešu bariņi. Karjera taku apmeklējām sestdienā, un tur nebija kur adatai nokrist, vismaz takas populārajā daļā Sauriešu pusē. Tas nekas, ka diena bija apmākusies un ne tā siltākā, brīžam pat līņāja. Ilgi dabūjām čāpot, kamēr vairs nevajadzēja lekt krūmos, lai palaistu garām joņojošos riteņbraucējus vai atrastu brīvu peldvietu. 

Draudzeni — mūžīgo dabas bērnu priecēja daudzveidīgie ūdensputni, kas raduši mājvietu Sauriešu karjera krastos un «kaiju salā», kā arī puķu un citu augu koncentrācija. Kādus tik nosaukumus neuzzināju — pļavas nārbulis, pūkainā smiltsķērsa, vairzaru pellija, trejdzīslu mēringija, ganu plikstiņš, daudzziedu mugurene un parastā ziepenīte. Mani savukārt valdzināja ezeru dzidrā krāsa, dolomīta stāvkrasts, no kura Tarzāna stilā mesties pretī veldzei ar kokos iekārtas virves palīdzību, un slepenā atpūtas vietiņa, ko ierīkojis kāds entuziasts, — zaru būda, soliņš, ugunskurs, koka laipa no maziem baļķēniem.

Mūsu sirdis mazliet salauza plastmasas pudeļu, skārdeņu un iepakojuma papīru izgāztuve stāvkrasta tuvumā. Šķiet, neviens te nav dzirdējis par principu «ko ienesi, to iznes». Akmens jauniešu lauciņā, jo tieši viņi ir tie, kas bariņos ieņēmuši karjera «instagramīgāko» vietu un apaudzējuši to ar neglaimojošu kultūrslāni. Pārējā ūdenstilpes daļā tādu ainu nenovērojām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu