Īpaši jutīgs bizness • IR.lv

Īpaši jutīgs bizness

3
Inga Līduma un Vilis Laksa, SIA Will Sensors dibinātāji un īpašnieki. Foto — Ieva Salmane
Laura Dambere

Inga Līduma un Vilis Laksa savu uzņēmumu dibināja ekonomiskās krīzes laikā ar 2000 latu pamatkapitālu. Birojs darbojās pašu ģimenes dzīvoklī, un bankas atteica kredītu. Šobrīd viņu gada apgrozījums ir 1,6 miljoni eiro

Pirmo reizi savā žurnālistes dzīvē dodos uz interviju, absolūti nesaprotot, ar ko nodarbojas uzņēmums, par kuru man jāraksta. Rūpīgi izstudējusi Will Sensors mājas lapu, nekļūstu ne par mata tiesu gudrāka. Abi īpašnieki nespēj valdīt smieklus, bet Inga Līduma mierina: «Pat mana mamma pēc desmit gadiem joprojām nesaprot, ar ko nodarbojos! Kad draudzenes viņu iztaujā, mamma atbild — meita dara kaut ko sarežģītu.» Droši vien arī žurnāla lasītājs nezina, kas ir pozīcijas sensors, pārvietojuma sensors un UHF RFID nolasīšana. Tāpēc vispirms mēģināsim noskaidrot, ko dara sensori.

Kad vēlaties iekāpt tramvajā, jūs nospiežat zaļo durvju atvēršanas pogu. To kontrolē sensors. Ja ražojat pasterizēto pienu vai jogurtu, svarīga ir precīza paste-rizācijas vai raudzēšanas temperatūra. To uzrauga sensori, un pat vismazākā temperatūras nobīde nozīmē to, ka visu produkciju nāktos norakstīt atkritumos. Ja ražojat minerālūdeni pudelēs, jums jābūt drošiem, ka visās pudelēs ūdens iepildīts vienādā līmenī, etiķete uzlīmēta taisni un vāciņi aizgriezti pareizi, lai tajos nebūtu mikroplaisu. Par to atbild sensori. 

Īpaši sensori uzrauga mazos cālīšus Ķekavas putnu fabrikā, jo tie tiek audzēti bez antibiotikām un ir jutīgi pret slimībām, baktērijām un apkārtējās vides izmaiņām. Sensori uzrauga visu cāļu dzīvi: veselības stāvokli, barības daudzumu, gaisa temperatūru un kvalitāti, jo arī cāļi izelpo ogļskābo gāzi, bet viņu mazās kakiņas izdala metānu, ar kuru cāļi var pāris minūšu laikā letāli saindēties. 

Arī viens no Latvijas pelnošākajiem un vērtīgākajiem uzņēmumiem — optiskās šķiedras ražotājs Light Guide Optics International, kas apkalpo pat amerikāņu kosmiskās izpētes aģentūru NASA, — ražošanā izmanto Will Sensors datu devējus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu