Dīvainie simptomi • IR.lv

Dīvainie simptomi

Lisa Duma un Veronika Hakenbroha, © Der Spiegel

Desmitā daļa pacientu, kas izslimojuši Covid-19, arī pēc atveseļošanās cieš no nepatīkamām blaknēm. Kādu kaitējumu organismam šis vīruss rada ilgtermiņā?

Tas sākās 13. martā ar iekaisušu kaklu. Jauno koronavīrusu no slēpošanas kūrorta Austrijā mājup atveda kolēģis. Drīz pēc tam pozitīvu vīrusa analīžu atbildi saņēma arī 26 gadus vecais vācietis Aleksandrs R. «Sākumā nodomāju — ātri izslimošu un visām bailēm būs pielikts punkts,» atceras vīrietis. Ārsti viņu mierināja: gados jauna un vesela persona ar vīrusu tiks galā ātri. Ieteica veseļoties mājās. Taču jau dažas dienas vēlāk Aleksandrs jutās tik slikti, ka nācās izsaukt ātro palīdzību. Slimnīcā viņš nogulēja nedēļu.

Oficiāli Aleksandrs ir atveseļojies jau pirms trim mēnešiem. Viņa asinīs atklātas arī antivielas pret vīrusu. Taču laiku pa laikam vīrietis aizvien jūtas ļoti slikti. Un līdz šim ārsti nespēj izskaidrot — kāpēc?

Dažās dienās iekaist rīkle, citās ir grūti elpot. Šie simptomi parādījās tikai pēc tam, kad Aleksandrs jau bija izrakstīts no slimnīcas. Plaušu ārsts izrakstīja astmas inhalatoru un ieteica būt pacietīgam. Ieelpojamais kortikosteroīds mazliet palīdz, taču klepus un spiedoša sajūta krūtīs atkal atgriežas, tiklīdz viņš vairs neizmanto inhalatoru. 

Parādījušās arī pēkšņas muskuļu sāpes. Reizēm Aleksandra ķermeņa kreisā puse kļūst nejutīga. Papildus tam arī vēdersāpes, nelabums, ādas izsitumi un nogurums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu