Smaržo sviests • IR.lv

Smaržo sviests

Selma Karadža. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Latvijā ir brīnišķīgi gardi piena produkti! Pietrūkst tikai treknā un krēmīgā pilnpiena pavalga kaymak un biezāka saldā krējuma, ko piešaut pamatēdieniem, saka bosniete Selma

Selma Karadža uz Rīgu atbrauca pirms trim gadiem, sekojot savam vīram Reinim. Viņi iepazinās Sarajevā, kad Reinis tur studēja režiju un Selma strādāja mārketingā. Pirmā vasara nebija viegla. Katru dienu sāka, cerot pa logu beidzot ieraudzīt sauli. Bet biežāk nācās vilties. Draugu bildes no saulainajiem Balkāniem skumdināja, un priekšā vēl ziema — īsts pārbaudījums garīgajam līdzsvaram. 

Ar laiku Latvijas vasaras ar bezgala garajām dienām un arī vietējo virtuvi bosniete ir iemīlējusi. Viņai iegaršojusies aukstā zupa. Ceļmalas krodziņos Selma prot pasūtīt karbonādi franču gaumē. Fano par vietējo biezpienu, ko Bosnijā pazīst kā jauno sieru, un to, cik kvalitatīvi šeit ir piena produkti. Sēņu sezonas nagla arī viņu mājās ir jaunie kartupeļi ar gaileņu mērci. Vienīgi ziemas Latvijā pārdzīvot joprojām ir grūti. Un arī karantīnas laika simbols — griķi — bosnietei negaršo. «Piedodiet!» viņa smejas.

Selma gatavo skaisti. Ar vairāk nekā metru garu tievu mīklas rulli oklagija, ko viņai no Bosnijas atsūtījusi mamma, veikli izripina mīklu tik plānu kā audums. Līgani iekaisa tajā pildījumu ar biezpienu, krējumu un spinātiem. Savirpina šaurā joslā un pēc brīža uz cepamplāts saritina milzu gliemežvākos, kas, aplaistīti ar kausētu sviestu, taps par tradicionālajiem Balkānu pīrāgiem pita sirnica un pita zeljanica. Viņa ļauj gatavošanai no malas izskatīties vieglai, lai gan neprašas rokās oklagija varētu kļūt par auksto ieroci un mīklas palagā būtu vieglāk iesēsties pašam, nekā ietīt pīrāgu pildījumu. Ne velti Balkānos jokojot, ka nevar precēt meiteni, kura vēl nav iemācījusies cept pīrāgus. Tos gatavot ir jāmāk! 

Vispopulārākais ir ar malto gaļu pildītais burek — goda viesis uz katra bosniešu svinību galda. Nav cilvēku, kam negaršotu pīrāgi. Pēc Jāņiem Selma saviem draugiem cepa trīs dažādus pīrāgus, un tie no galda pazuda pirmie! Pat izvēlīgākie no ēdājiem — bērni — pīrāgus ēd labprāt. Tātad oklagija noder, lai ne tikai tiktu pie vīra, bet arī pie draugiem. Ar to var arī nopelnīt, ja gatavo labi. Un pat aizstāvēties, kad vajag, Selma smaida.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu