Garā pupa pierobežas tīrumā • IR.lv

Garā pupa pierobežas tīrumā

Aldis Ločmelis, zemnieku saimniecības Kotiņi saimnieks. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Zemnieku saimniecībā Kotiņi 2017. gada plūdos noslīka seši tūkstoši tonnu graudu, zaudējumi — gandrīz miljons. Šovasar saimniecība cer atgriezties līmenī, kādā bija pirms trim gadiem. To, ka piecu gadu ciklā būs vismaz viena neraža, var prognozēt droši, uzskata Kotiņu saimnieks Aldis Ločmelis

Pasakās pupa ir brīnumains augs, kas mēdz izaugt līdz debesīm. Ja ir dūša, pa to var uzkāpt ļoti augstu. Un, ja augšā nonākušais augstprātīgi nesprauž degunu mākoņos, viņa atalgojums ir dāsns.

Zemnieku saimniecības Kotiņu saimnieks Aldis Ločmelis pupas audzē 20 gadus, un viņa profesionālais spriedums ir šāds — šķietami necilā pupa ir brīnumains augs, kas līdzējis Kotiņiem kāpt augstu un kļūt par vienu no lielākajiem un modernākajiem pākšaugu, graudaugu sēklas audzētājiem ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā.

Savu saimniecību Šķilbēnu pagastā Krievijas pierobežā kopā ar tēvu Aldis nodibināja 1992. gada pavasarī. Pats agronoma specialitātē tikko bija pabeidzis Malnavas lauksaimniecības tehnikumu, tēvs iepriekš strādāja kolhozā, kas nu bija sabrucis. Kaut kas bija jādara.

Pirmos 15 hektārus miežu tēvs iesēja ar rokām, bet Aldis ar traktoru iekultivēja. Sākums kā vairumam zemnieku tolaik — tehnika draņķīga, darba daudz un pašam jāmeklē, kurš pirks izaudzēto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu