Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Krievijā tautas nobalsošanā konstitūcijas grozījumus atbalstījuši 78%, paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija. Grozījumi ļauj Vladimiram Putinam palikt amatā līdz 2036. gadam. Eiropas Komisija paziņoja, ka neatzīst nobalsošanu un tās rezultātus Krievijas okupētajā Krimā, Donbasā un Luhanskā. Bet Krievijas neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija Golos norāda, ka nobalsošanā notikusi krāpšanās. No 53 000 Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu pie urnām devās 11 tūkstoši — aptuveni piektā daļa, un 93% atbalstīja grozījumus. Foto — AFP/LETA

Lielbritānija paziņoja par sankcijām pret 25 Krievijas pilsoņiem, kuri iekļauti Magņitska sarakstā par cilvēktiesību pārkāpumiem. To skaitā ir Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins un ģenerālprokurora vietnieks Viktors Griņs. Sankcijas vērstas arī pret Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi slepkavām, tajā skaitā pret kroņprinča Muhammeda bin Salmana tuvu padomnieku Saūdu al-Kahtani, kā arī Mjanmas un Ziemeļkorejas pilsoņiem, kurus Londona vaino rohindžu minoritātes vajāšanā. «Melnajā sarakstā» kopumā iekļautas 49 personas un organizācijas.

NATO šonedēļ galīgi apstiprināja atjauninātos Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plānus. NATO dalībvalstu vadītāji tos pieņēma jau pērn decembrī, taču īstenošanu bremzēja Turcija, prasīdama atzīt par teroristiskiem grupējumiem kurdu kaujiniekus Sīrijas ziemeļos. Tagad turki ir atteikušies no iebildumiem.

Covid-19 atkārtota uzliesmojuma dēļ liegts iebraukt un pamest Katalonijas Segrijas apriņķi Spānijā, kur mīt vairāk nekā 200 000 iedzīvotāju. Arī Spānijas Galisijas reģionā no 6. jūlija ieviesta karantīna. Covid-19 uzliesmojuma dēļ 7. jūlijā Austrālijā slēdza robežu starp Viktorijas un Jaundienvidvelsas pavalstīm, bet valsts otrā lielākā pilsēta Melburna pakļauta sešas nedēļas ilgai karantīnai. Kopumā pasaulē reģistrēts vairāk nekā 11,7 miljoni Covid-19 saslimšanas gadījumu un 540 000 mirušo. 

Eiropas Komisija apstiprināja pretvīrusa medikamenta Remdesivir izmantošanu smagi slimu Covid-19 pacientu ār-stēšanā Eiropas Savienībā. Remdesevir ir vienīgās zāles, kas līdz šim pētījumos uzrādījušas daļēju efektivitāti vīrusa ārstēšanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu