Starts turpinājumam • IR.lv

Starts turpinājumam

Aivars Ozoliņš

Sākusies oficiālā Rīgas vēlēšanu kampaņa

Centrālā vēlēšanu komisija otrdien oficiāli izsludināja Rīgas domes priekšvēlēšanu kampaņu, kura neoficiāli rit pilnā sparā jau kopš februāra, kad Saeima atlaida iepriekšējo domi. Pārmaiņas sola visi pretendenti uz varu, taču galvenā pārmaiņa jau ir redzama arī partiju kampaņās — desmit gadus neapstrīdamās varas vertikāles un arvien aptauju līderes Saskaņas nākamajā domes koalīcijā gandrīz droši nebūs.

Taču korupcijas piramīdas sekmīga demontēšana Rīgā būs iespējama ar nosacījumu, ka uz Briseli aizbēgušā Nila Ušakova partija opozīcijā paliks kopā ar viņam līdzi aizbēgušā Andra Amerika partiju Gods kalpot Rīgai vai GKR vispār netiks pāri 5% barjerai. Ja tiks, «misteram 20%» var būt galvenā teikšana, kāda būs nākamā koalīcija.

Partijām dažādi mērķi un taktika cīņā par varu, taču no visām citām atsevišķā kategorijā ir Saskaņa. Tās mērķis ir nevis vara, bet gan zaudējumu minimalizēšana, bet lielākais apdraudējums būtu Maskavas «informatīvais atbalsts» konkurentei par vēlētāju ortodoksālo pēcpadomju daļu Tatjanas Ždanokas Latvijas Krievu savienībai. Tāpēc par sava saraksta līderi Saskaņa februārī izziņoja skolu aizstāvi Konstantīnu Čekušinu, tomēr viņa vietā «Nila partijas» saraksta priekšgalā varētu būt gandrīz vai jebkurš.

Līdzīgi jebkurš varētu būt tās kategorijas sarakstu galvgalī, kuriem maz izredžu vispār pārvarēt 5% barjeru. No tiem der pieminēt divus, kuri ir pārstāvēti arī Saeimā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu