«Kuš! Es lasu komiksus!» • IR.lv

«Kuš! Es lasu komiksus!»

kuš! redaktori Dāvids Šilters un Sanita Muižniece. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Eksperimentālo mākslas komiksu celmlauzis Latvijā — žurnāls kuš! — jau otro reizi nominēts prestižajai Vila Aiznera balvai. Šoreiz pasaules līmeņa ekspertu atzinību izpelnījušās visas četras pērn izdotās antoloģijas

Zinātājiem nosaukums kuš! komentārus neprasa. Kopš 2007. gada šī nelielā Latvijas izdevniecība attīsta salīdzinoši neierastu žanru — eksperimentālās mākslas komiksus pieaugušajiem — un guvusi starptautiskus panākumus Ķīnā, ASV, Austrālijā un citviet. Taču ir vēl pietiekami daudz cilvēku, kas par kuš! neko nezina. Varbūt esat pamanījuši krāsainas A6 formāta grāmatiņas galerijā Istaba, bārā Bolderāja vai citā mākslinieciskā vidē? Tie ir kuš! — kabatā ieliekami komiksi, kas ļauj iepazīt ne tikai aizraujošus stāstus, bet arī talantīgus māksliniekus no Latvijas un visas pasaules. 

Katra antoloģija, kas iznāk reizi ceturksnī, veltīta konkrētai tēmai, un vienu izdevumu veido apmēram 20 mākslinieku. Izdevniecība izdod arī mini kuš! — 24 lappuses biezas grāmatiņas, ko radījis viens autors.

Šogad kuš! nominēts prestižajai, komiksu pasaules revolucionāra un grafisko romānu radītāja Vila Aiznera vārdā nosauktajai balvai kategorijā Labākā antoloģija. Jau otro reizi. Turklāt šoreiz balvai izvirzīts nevis viens izdevums, bet visas četras pagājušā gada kuš! antoloģijas. Kurš no pieciem nominētajiem komiksu izdevējiem uzvarēs, taps zināms jūlija sākumā, kad Sandjego ASV norisinās pasaules lielākais komiksu festivāls. Šogad pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē svinību nebūs un rezultātus paziņos neklātienē. kuš! redaktori Dāvids Šilters un Sanita Muižniece atzīst, ka iegūt Aiznera balvu ir viens no viņu sapņiem, taču uz to pārāk necer. Tā tomēr esot Ziemeļamerikas balva. Lai arī balsojumā piedalās komiksu nozares profesionāļi no visas pasaules, maz ticams, ka neliela Latvijas izdevniecība spēs izkonkurēt milžus no ASV, Lielbritānijas un Kanādas. «Pārējiem, kas piedalās, nav tik mazu biroju kā mums,» pasmaida Dāvids. Viņš uzreiz piebilst, ka pati nominācija jau ir milzīgs pagodinājums un sasniegums. Un, ko tur liegties, tā noder arī zīmola popularizēšanai: «PR par brīvu!»

Karstā un sutīgā pēcjāņu dienā tiekamies nelielajā kuš! redakcijas telpā, kur sakrautas grēdas ar kastēm un gozējas dažādi amizanti nieciņi no izstādēm un citiem pasākumiem. Ikdienā Dāvids te strādā viens vai kopā ar praktikantiem, bet Sanita — no mājām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu