Ģimenes potcelms • IR.lv

Ģimenes potcelms

Zaiga un Dainis Apses, z/s Liepas saimnieki. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Kad Zaiga Apse dibināja uzņēmumu, valsts negribēja piešķirt zemi un banka nedeva kredītu, jo stādu audzēšanu toreiz neuzskatīja par perspektīvu nozari. Šodien zemnieku saimniecības Liepas augļu koki dod saldus augļus ne tikai visā Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Somijā un Lielbritānijā

Ja es būtu kamene, no laimes paģībtu jau Liepu autostāvlaukumā, kur viesus žilbinoši sagaida parka roze ‘Lidija Freimane’ — fuksiju krāsas milzu ziedu torte! Gaiss tvano rožu smaržā tā, ka to var griezt ar nazi un ēst ar karotēm. 

«Mēs neesam sapucējušies, nepaspējām,» žurnāla fotogrāfi laipni un nepielūdzami informē saimniece Zaiga. Liepu dārzos daži darbinieki rosās jau kopš pieciem rītā, paši īpašnieki strādā no astoņiem, jo rožu ziedēšanas pasakainais laiks pircējos modinājis nevaldāmu iedvesmu uz rožu stādīšanu. Arī augļu koku konteinerstādi ar visiem auglīšiem tiek pārdoti uz urrā. Ja šodien esi nopircis saldo ķirsi, pa ceļam uz mājām no stādiņa vari pieēst pilnu vēderu gatavām ogām.

Zemnieku saimniecības desmit hektāros aug vairāk nekā 500 šķirņu augļu koki, ogulāji un rožu stādi. Stādus pat saimnieki nevar precīzi saskaitīt — droši vien esot tuvu 20 000. Patlaban visvairāk pieprasītās ir rozes un eksotisko augļu šķirnes: dažādi persiki, aprikozes, pat nektarīni. Arī saldo ķiršu stādi nekad nepaliek pāri. 

Populāras ir dārznieku «izvirtības» ābelītes — uz viena potcelma jeb stumbra uzpotētas trīs dažādas ābolu šķirnes. Var iet apkārt ābelei un degustēt, kura zara augļi garšīgākie. Runājot nopietnu valodu, šāda ābele ir labākais risinājums ļoti mazam dārzam. Runājot vēl nopietnāk, šis ģimenes uzņēmums sākās ar jaunu māmiņu, kura domāja, kā lai uztur savus bērnus. Un ar vienu govi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu