Kaimiņvalsts mākslai • IR.lv

Kaimiņvalsts mākslai

Latviešu Fotogrāfiskās biedrības dāmu komitejas grupa saules aptumsuma vērošanas brīdī 1914. gadā. Fotogrāfs nezināms. No Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājuma. Publicitātes foto
Veronika Viļuma

Plānojot brīvdienu izbraucienu uz Igauniju, vērts nodoties ne tikai dabas, bet arī kultūras tūrismam un novērtēt daudzveidīgo mākslas izstāžu piedāvājumu

Inovatīvais grafiķis

Igaunijas Mākslas muzeja galvenā ēka un kaimiņvalsts lielākā izstāžu vieta Kumu pastāvīgajā ekspozīcijā iepazīstina ar Igaunijas mākslu no 18. gadsimta sākuma līdz 1991. gadam. Savukārt no šobrīd apskatāmajām mainīgajām izstādēm izceļama mākslinieka Vello Vinna personālizstāde Interrefleksijas. 

Vinns ir viens no inovatīvākajiem igauņu pēckara grafiķiem, kura spilgtākie darbi tapuši 60.—70. gados. Liekot lietā dažādas tehnikas, viņš izveidojis savu, oriģinālu vizuālo pasauli, kurā valda īpaša attēlu sistēma un smalkums. Darbos Vinns pievērsies sava laika aktuālākajām tēmām, kas, tāpat kā grafikas, joprojām šķiet laikmetīgas. Globāli militārie konflikti, tehnoloģiju ietekme uz vidi un urbanizāciju pavadošā atsvešināšanās — var ilgi vērot, kā šos jautājumus interpretē mākslinieka filigrānā līnija. Lai veiksmīgāk parādītu Vinna daiļrades ietekmes vērienu, viņa grafikas izstādē veido dialogu ar jaunāku mākslinieku darbiem.
Līdz 9. augustam.
Weizenbergi 34, Tallina

Pirmās fotogrāfes

Izstādē Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture Tartu Mākslas muzejā iespējams aplūkot no desmit fotogrāfu darbu atlasi, kuras 20. gadsimta sākumā strādāja Igaunijas un Latvijas teritorijā. Izstāde apliecina — fotogrāfija sieviešu vidū bijusi populāra ne tikai kā hobijs, bet arī kā profesija. 

Kuratori Šelda Puķīte un Indreks Grigors norāda: «Līdzīgi kā daudzās citās jomās un profesijās, vēstures grāmatās sievietes fotogrāfes ir grūti atrast. Tas šķiet īpaši ironiski, jo fotostudijās strādājošie retušētāji lielākoties bija sievietes, kuras veidoja pasaules attēlu versijas, vadoties pēc dažādu pasūtītāju gaumes.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu