Kā ielāps pie ielāpa • IR.lv

Kā ielāps pie ielāpa

Beduīnu aitu ganāmpulks Jordānas upes ielejā. Foto — Scanpix
© The New York Times News Service

Izraēlas valdība plāno sākt daļēju Rietumkrasta aneksiju. Šī palestīniešu apdzīvotā teritorija tika okupēta jau pirms 53 gadiem, taču tagad uzzīmētā jaunā karte to sašķeļ sīkos krikumos, un tur dzīvojošie cilvēki ir neziņā, kas viņus sagaida

Hamdans Saīds katru dienu ceļas 5.30, lai rīta stundās tirgotu kafiju pie šosejas nr. 90, kas ir galvenā autostrāde resursiem bagātajā Jordānas upes ielejā. Taču Izraēlas premjera Benjamina Netanjahu iecere anektēt šo teritoriju nopietni uztrauc tirgotāju — viņš var zaudēt savus vienīgos ienākumus, ja starp dzimto ciemu un ceļu tiks ieviesti jauni pārvietošanās ierobežojumi.

«Man pašlaik nav ne mazākās sajēgas, kā šī aneksija ietekmēs mūs, jo neviens neko neskaidro,» sūdzas trīs bērnu tēvs Saīds (49). Pašceltā kafijas kioskā slēpjoties no svelmainās saules, viņš parasti vienā dienā nopelna nepilnus 20 eiro. «Kas zina, vai es vispār drīkstēšu šim ceļam tuvoties?»

Vairākus pēdējos mēnešus līdzīgā neziņā dzīvo ļoti daudzi palestīnieši Jordānas upes ielejā. Daudzi uztraucas, ka zaudēs piekļuvi savai lauksaimniecības zemei un ap viņu dzīvesvietu vēl ciešāk sažņaugsies jauni mūri, žogi un kontrolposteņi.

Netanjahu bija paziņojis, ka aneksijas process varētu sākties jau 1. jūlijā, jo to atbalsta arī ASV prezidents Donalds Tramps. Citas valstis šādu vienpusēju okupētas teritorijas aneksiju uzskata par nelegālu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu