Bērni iemācīja • IR.lv

Bērni iemācīja

3
Goran Gora. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Mūziķis Goran Gora pēc sešu gadu pārtraukuma nācis klajā ar albumu Renesanse. Tajā ir Indijas, Izraēlas, Bosnijas skaņu fons. Taču viņa sapnis būtu mūzikā atainot koka augšanu. «Lēns process, kam noteikti ir sava skaņa, tikai citu skaņu jūra to apēd»

Uztupies uz Purvciema privātmājas vārtiņiem, pirmais mūs sagaida ziņkārīgs, brūns putniņš. Goran Gora, īstajā vārdā Jānis Holšteins-Upmanis (36), norāda uz vecas ābeles dobumu pagalmā, no kurienes dzirdami sīki čiepsti. Dažādu skaņu fons pavada visu mūsu sarunu. Strauji savelkas negaiss, no zaļā iekšpagalma nākas pārcelties uz slēgtu terasi, kam līdzās dun iela. Lai pieņemtu auto trokšņus, Jānis ar sievu Māru izvēlējušies tos prātā salīdzināt ar jūras šalkoņu. Drīz vien satiksmes «vētra» saslēdzas varenā simfonijā ar lietus rībēšanu un pērkona dārdiem. Bet, kad negaiss rimis, Jānim klēpī sāk lallināt gadu vecā Hanna, kamēr viņas brālis un māsa vēl ir bērnudārzā. 

Tepat aiz veikala Maxima apmetusies perkusionista Riharda Zaļupes ģimene, netālu dzīvo arī The Sound Poets un Laika suņa dalībnieks Kārlis Josts un viņa otrā puse, dziesminiece Alise Joste. Jānis ar sievu Māru, grupas Astro’n’out solisti, prātojuši, ka būtu jārīko Purvciema mūziķu saieti, bet nav jau laika.

Māra aizsteidzas uz skaņu pārbaudi koncertam Spilves lidlaukā, kur bez Astro’n’out piedalās vēl vairākas citas pazīstamas grupas. «Šis būšot lielākais autokoncerts Latvijā, 500 mašīnu. Unikāla pieredze, pie kuras, cerams, mēs vairs nekad neatgriezīsimies,» namatēvs piebilst. Arī viņam jāpalīdz izlemt, kā sasēdināt skatītājus koncertā Renesanse, kas 20. jūnijā notiks Rēzeknē, koncertzāles Gors Mazajā zālē. Goran Gora albums ar šādu nosaukumu jau pieejams lietotnē Spotify.

Goran Gora Gorā! Sakritību katrs pamana.
Es biju pirmais, tad tikai nāca Gors. (Smejas.) Ir Vikipēdijas versija un īstā. Vikipēdijas versija stāsta, ka esmu šo pseidonīmu nosapņojis. Īstā — tas cēlās tad, kad internets bija tikko parādījies, tūkstošgades sākumā. Ar savu īsto vārdu neviens tur vēl neko nedarīja. Visiem bija iesaukas, «nikneimi» un «jūzerneimi». Draugs slepus aizsūtīja vienu manu dziesmu Tomam Grēviņam uz Radio SWH raidījumu Pagrabs. Biju sācis rakstīt mūziku, kādu gadu ņēmies, sapratis — ja tas neiet nekur tālāk, metīšu mieru. Bet viss notika! Draugs zvana: «Šovakar Pagrabā skanēs tava dziesma, kā tevi nosaukt?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu