Darām citādi! • IR.lv

Darām citādi!

Ilgonis Grēns (pa kreisi), Raimonds Zabarovskis (pa labi), alus darītavas Viedi īpašnieki, un Ilvars Grēns, darītavas vadītājs. Foto — Lauris Aizupietis
Gunita Nagle

Ne viņi aizrāvās ar alus darīšanu, ne tā dzeršanu. Taču uzņēmējdarbībā pieredzējušie Ilgonis Grēns un Raimonds Zabarovskis zināja, kādu sajūsmu izraisa pēc īpašas receptes darināts alus, tāpēc pirms pieciem gadiem izveidoja darītavu Viedi

Dažkārt mums ir kāre iedomāties sevi par nez kādiem alus dzērājiem, taču, rēķinot patēriņu uz vienu iedzīvotāju gada laikā, visvairāk alu dzer Čehijā, Namībijā, Austrijā, Vācijā un Polijā. Latvija 61 valsts sarakstā ir tikai 22. vietā, ievērojami atpaliekot pat no Igaunijas un Lietuvas.

«Visvairāk latvieši alu pērk pirms Jāņiem,» saka alus darītavas Viedi līdzīpašnieks Ilgonis Grēns. Jāņos alu dzer pat tie, kam tas negaršo. Un tie, kuriem smeķē tik ļoti, ka viņi nesamierinās ar lielo rūpnīcu ražojumiem, bet nemitīgi ir jaunu garšu meklējumos. Lūk, šādiem cilvēkiem vajag alu, kuram ir stāsts, — kas sasilda sirdi, atvieglo domas un ļauj gaišāk paskatīties uz dzīvi. Tādu alu visbiežāk var atrast kādā no mazajām alus darītavām, kādu Latvijā ir jau pussimts.

Viedi Jelgavā radīti izsmalcinātiem garšas piedzīvojumu meklētājiem. Pašlaik tajā brūvē 16 dažādus alus veidus, bet ik pēc četriem mēnešiem tie mainās — kāds mazāk iemīļots alus no piedāvājuma pazūd, bet mazajā veikaliņā pie ražotnes parādās kāds pēc jaunas receptes darināts. Pašlaik tur nopērkams arī īpaši vasaras saulgriežiem radītais gaišais eils no Latvijā audzētiem miežiem un Simcoe šķirnes apiņiem. Viegls kā rīta rasa. 

Nekad nevarēju iedomāties, ka tumšo alu dzeršu ar baudu, līdz nogaršoju Aklo randiņu. Kombinējot piecus dažādus iesalus, divu šķirņu apiņus un īpašu raugu, Viedu aldari ieguvuši tumšu, bet vienlaikus vieglu alu. Veldzējošs un mierīgs kā nakts pelde. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu