Turpina kratīt • IR.lv

Turpina kratīt

9
KNAB veiktā kratīšana ABLV centrālajā ēkā Skanstes ielā šā gada janvārī. Foto — LETA
Indra Sprance

Jau otro reizi šogad ABLV bankā un vēl aptuveni 40 ar to saistītos objektos notikusi kratīšana, šoreiz bez specvienības un televīziju kamerām. Policija skaidro, ka meklētais «nav adata siena kaudzē — grūti ir kaut ko noslēpt līdz galam», taču nesola drīzu skaidrību

Ieraksts Vincit Union mājaslapā vēsta: Labor omnia vincit jeb Darbs uzvar visu. Šī kompānija sevi piesaka kā vienu no lielākajiem grāmatvedības pakalpojumu sniedzējiem Latvijā. Firma gadiem bija ABLV bankas struktūrvienība, un tās adrese joprojām ir Elizabetes ielā Rīgā — turpat, kur 19 gadus atradās arī ABLV banka un pašlaik ir akcionāra Ernesta Berņa birojs. Firmas patiesais labuma guvējs gan šobrīd ir bijušais ABLV valdes loceklis un dažādos ar banku saistītos uzņēmumos augstos amatos pabijušais Vadims Reinfelds.

Šī firma ir viens no uzņēmumiem, kurā sestdien, 13. jūnijā, procesuālās darbības veikuši Valsts policijas pārstāvji, intervijā Ir atklāja ABLV akcionārs Ernests Bernis. Intervijai Bernis atsaucās pēc tam, kad biju nosūtījusi jautājumus, lūdzot komentēt tiesībsargu aktivitātes. Baņķieris stāsta, ka 13. jūnijā saņēmis zvanu no satrauktiem darbiniekiem par policijas aktivitātēm Elizabetes ielas birojā, tāpēc pats nolēmis tur ierasties. Bernim gan tiesībsargi neko neesot vaicājuši, viņam šajā lietā neesot nekāda statusa un neesot arī sūdzību par policijas darbu. «Viss bija maksimāli korekti,» viņš uzteic policiju.

Bijušais bankas vadītājs stāsta, ka nezinot, kas ir tās vairāk nekā 40 vietas, kurās veiktas kratīšanas. Zinot tikai par kratīšanām adresēs, kuru kopskaits varētu būt līdz desmit. «Tas saistīts ar ABLV — gan banku, gan bijušajiem meitasuzņēmumiem un ar dažiem to vadītājiem,» stāsta Bernis. Tāpat zinot, ka kratīšana veikta pie kāda bankas klienta —  Krievijas uzņēmēja, kuram daudzus gadus ir bizness Latvijā. Uzņēmumus un darbinieku vārdus viņš nevēlas atklāt, bet kategoriski noraida likumsargu aizdomas, ka banka un tās darbinieki varētu būt nodrošinājuši naudas atmazgāšanas pakalpojumus. «Es nekad nepiekritīšu tam, ka ABLV bankā bija organizēta kaut kāda institucionāla naudas atmazgāšana vai infrastruktūra tam visam. Nekad! Tā nav taisnība,» saka Bernis. 

Arestēti 374 miljoni 

Valsts policija šobrīd komentārus par notikušo sniedz skopi. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Pēteris Bauska pirmdien žurnālistiem pauda, ka darbības notiek kriminālprocesā, kas ierosināts 2018. gada februārī pēc ASV finanšu uzrauga FinCEN paziņojuma par sistēmisku naudas atmazgāšanu ABLV. Iesaistīts liels darbinieku skaits no Valsts policijas, prokuratūras, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Valsts ieņēmumu dienesta un arī Informācijas tehnoloģiju drošības institūcijas CERT. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu