Bīstami viedā nākotne • IR.lv

Bīstami viedā nākotne

1
Kirils Solovjovs. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Mūs visus čipos, taču pēc 40—50 gadiem, un mēs paši tam piekritīsim, prognozē e-Saeimas izstrādātājs Kirils Solovjovs

Kirils Solovjovs neiebilst, ka viņu dēvē par «Latvijas redzamāko hakeri». Vārdam esot stigma, taču hakeris esot cilvēks ar zināšanām un rīkiem, kurš var izdarīt konkrētas darbības, kuras pašas par sevi nav labas vai sliktas, un viņa uzņēmums Possible Security nodarbojas arī ar «ielaušanās testiem», lai pārbaudītu IT sistēmu drošību. «Mēs parakstām līgumu, atnākam un laužamies iekšā.» Seko atskaite klientam, kādas ir problēmas un kā tās jārisina.

Ar Kirilu pusdienojām 12. jūnijā, trīs dienas pēc ārkārtējās situācijas beigšanās, tomēr nesarokojāmies un Berga Bazāra restorānā Buržujs sēdējām pie galdiņa ārā. Kopš 12. marta, ārkārtējās situācijas spēkā stāšanās dienas, viņš esot bijis restorānos tikai sešas reizes, nevis, kā pirms tam, «5—10 reizes nedēļā».

Vēl lielāks iespaids krīzei bija uz Saeimas darbu. Kopš 21. maija ir e-Saeima, un šo jauno digitālo rīku izstrādāja Kirila uzņēmums, kuru atzina par labāko no 11 pretendentiem. Latvija ir viena no pirmajām valstīm pasaulē, kuras parlaments strādā pilnībā attālināti. Saeimas prezidijs nolēma arī pēc ārkārtējās situācijas beigšanās pagaidām turpināt tā strādāt.

Taču dienā pirms mūsu sarunas e-Saeimai radās tehniskas problēmas un nācās izsludināt sēdes pārtraukumu līdz 16. jūnijam. «Mēs palīdzam Saeimas administrācijas darbiniekiem pētīt iemeslus,» Solovjovs saka. Esot vairākas teorijas, taču «neviena nenorāda uz mūsu vainu», viņš teic un piebilst, «diemžēl». Tāpēc, ka tad varētu uzņemties atbildību un «to lietu slēgt ciet». Pašlaik tiekot izskatīti dažādi citi scenāriji, taču viņš nevarot tos apspriest — «šis klients ir ļoti nozīmīgs un ar specifiskām drošības prasībām».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu