Civilizāciju stiepjam līdzi • IR.lv

Civilizāciju stiepjam līdzi

Foto — Shutterstock
Džīna Klapka

Kā trīs vecpuiši slavenajā romānā Trīs vīri laivā izbrauktu pie dabas mūsdienās? Vai tas būtu glempings?

Ja Džeroms K. Džeroms būtu iedomājies par dzimumu līdztiesību, kā olis gludenais vārdiņš «glempings» varbūt rastos jau krietnu gadsimtu agrāk. Jo tieši Džeroms savā klasiskajā rekreācijas grāmatā Trīs vīri laivā precīzi aprakstīja urbānā cilvēka fizisko un garīgo spēku izsīkumu, kuru vērst par labu spēj tikai dabas tuvums. Bet! Tikai vienā nodaļā pakavējies pie laivu izbrauciena ar jaunkundzēm, kurām netīrais upes ūdens apšļaksta mežģīņu tērpus un piknika trauki jāmazgā tieši Temzā, Džeroms tomēr neļauj viņām uzzināt, ka mežā skudras kož, skujas dur un odi sīc. Nē, viņš aizsūta leģendārajā laivu braucienā trīs robustus vecpuišus, kas spēj sadzīvot ar tējkannā sabakātu sviestu, gaļas pīrāgu, kas garšo pēc petrolejas, un citiem vienkārša ceļojuma priekiem. 

Tādēļ tikai 21. gadsimtā esam uzzinājuši par glempingu, proti, glamūru (jeb latviskojot — glaunu) kempingu jeb būšanu pie dabas ar pilsētniekam nepieciešamajām ērtībām un smalkumu.

Tālākais jau ir katra paša ziņā. Var uztvert glempingu kā lietvārdu un izvēlēties no strauji augošā piedāvājuma jurtas Mongolijā, stikla kapsulas virs Peru kalnu aizām, caurspīdīgus burbuļus aiz Polārā loka ziemeļblāzmas vērošanai vai tepat Latvijā kādu ar lubiņām apjumtu hobitu miteklīti. Visur būs plata un mīksta gulta, duša, tualete, zviedru galds un apkalpošana numurā.

Tomēr daudz interesantāk ir izturēties pret glempingu kā darbību un doties pa tūristu takām, pašam ņemot līdzi visas iespējamās civilizācijas ērtības. To meklēšana un sagādāšana vien ir aizraujošs ceļojums — nekad nebūtu iedomājusies, cik daudz cilvēces izdomas ir ieguldīts šajā jomā!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu