Aizmirstā godība • IR.lv

Aizmirstā godība

Sanitai un Kristapam ir svarīgi, lai katrā pārgājienā būtu apvienotas dažādas pieredzes — iespēja koncentrētā veidā izbaudīt interesantas vietas, izpētīt tās un vienlaikus izbaudīt dabu. Foto no privātā arhīva
Marija Leskavniece

Sanita Kacuba un Kristaps Kalniņš dabā meklē stāstus, ko par saviem saimniekiem un laiku var izstāstīt cilvēku atstātas ēkas

Tumša pagraba plauktā vientuļa stāv ievārījuma burka, par kuru gatavotāji sen aizmirsuši. Meža vidū slejas mūri, starp kuriem nogāzies baznīcas tornis, kurā iekārtais zvans ticīgos reiz aicināja uz svētdienas dievkalpojumu. Bet pazemi izvago sen kritušu varu aizstāvju izraktie bunkuri. Latvija ir pamestu dzīvojamo ēku, muižu, baznīcu un arī militāro objektu pilna — par to savos pārgājienos pārliecinājusies reklāmas stratēģe Sanita Kacuba un mārketinga aģentūras Frank by Inspired vadītājs Kristaps Kalniņš. Tomēr nebūtu pareizi uzskatīt, ka dzīvība šīs vietas pametusi. Drīzāk — daba cilvēka veidoto pamazām atkal ņēmusi savā paspārnē. 

«Pārgājieni un dažādu pamestu objektu izpēte ir viens no veidiem, kā pavadām savas brīvdienas. Protams, tā nav bijis vienmēr. Vēl pirms pāris gadiem aktīvi braucām pastaigāties pa iezīmētām dabas takām, taču pamazām pietrūka gan vietu, gan distances apjoma. Sākām izdomāt paši savus maršrutus,» stāsta Sanita. Viņi izvēlas kompleksus pārgājienus ar dažādiem dabas objektiem, vecām muižām, sagruvušām baznīcām.

Spontānā plānošana

«Šobrīd esam satrenējušies tik tālu, ka varam iebakstīt ar pirkstu kartē un atrast ap to interesantu maršrutu. Tomēr jāatzīst, ka esam plānotāji. Ja gribas pārgājienus piepildīt ar dažādiem kultūrvēsturiskiem vai vienkārši interesantiem objektiem, pirms došanās ceļā būs jāpēta gan karte, gan attiecīgā novada mājaslapa. Spontanitātes netrūkst arī ieplānotos maršrutos — kaut vai dabas skati, kas pēc būtības nav paredzami un bieži nav pat noķerami caur kameru.» Sanita parasti ir tā, kas izvēlas apgabalu, bet Kristaps urbjas kartēs. Viņiem svarīgi, lai katrā pārgājienā būtu apvienotas dažādas pieredzes — iespēja koncentrētā veidā izbaudīt interesantas vietas, izpētīt tās un vienlaikus izbaudīt dabu. «Tas ir būtiskākais ieguvums, tāpēc nekad nemainītu iešanu pret daudz ērtāku objektu apbraukāšanu ar mašīnu.» 

Nereti nenovērtējam Latvijas priekšrocību — 20 kilometru pārgājienā var apskatīt gan jūru, gan ciematu, gan mežu un, piemēram, pamestu militāro objektu. Dažādība ir milzīga, taču zeme kompakta. «Jā, mums nav Alpu, piramīdu vai Lielā Ķīnas mūra, bet dabas skaistumu un dažādas pagātnes liecības Latvija var piedāvāt pārpārēm.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu