5 dārgumi Latvijas apceļotājam • IR.lv

5 dārgumi Latvijas apceļotājam

Kvēpenes dižozols
Laura Dumbere

Latvija ir dabas brīnumu pilna. Vai mēs tos zinām un esam redzējuši? Izstudējot dabas pētnieka Gunta Eniņa grāmatas Nezināmā Latvija un Latvijas dabas brīnumi, izvēlamies piecas Latvijas dabas vērtības, kas būtu jāredz katram

Kvēpenes dižozols
Viens no slavenākais ozoliem Latvijā. Vai esat to savām acīm redzējuši? Nekas nav mūžīgs, arī veci koki reiz mirst. Brauciet ciemos, kamēr sirmais kungs vēl dzīvs!


Rūtiņu kļava
Lielākā parastā kļava Austrumeiropā. Arī ātraudzīgākā, jo pieņemas resnumā par četriem centimetriem gadā. Nav slavena kā tūrisma apskates objekts, bet tieši tādēļ ir vērts doties uz Trikātas pagastu Beverīnas novadā, lai ar ģimeni mēģinātu sadoties rokās ap koku un uz brīdi piesēstu zem kļavas lapu vainaga.


Ežezers
Salām bagātākais ezers Baltijā (35 salas). Par skaistumu vienmēr var strīdēties, bet Guntis Eniņš šajā jautājumā ir nepiekāpīgs — Drīdzis ir pats skaistākais! Un arī dziļākais (63,1 m). Abi ezeri apskatāmi vienā neaizmirstamā ceļojumā pa Latgali. Abos var un vajag nopeldēties, lai sajustu tuvu esošo ezeru ūdens temperatūras atšķirības.


Rietekļa kadiķis Burtniekos
Dižākais un resnākais parastais kadiķis ne tikai Latvijā un Baltijā, bet arī Eiropā. Apmēram 250 gadus vecs. Šķībs un greizs, kā kara veterāns sastutēts uz «kruķiem». Nosaukts par godu dzejniekam Rieteklim (1856—1940), kurš dzīvojis tuvējās Baložu mājās un bieži atpūties kadiķa paēnī, līdz sarakstījis dzejoli Še kur līgo priežu meži. Kadiķis atrodams Burtnieku novadā, braucot no Valmieras uz Valku pa autoceļu A3. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu