Vīrusa epicentri • IR.lv

Vīrusa epicentri

Mārsnēnu pansionāts ir lielākais Covid-19 infekcijas perēklis Latvijā ar 47 saslimušajiem, no kuriem divi ir miruši. Foto — Baiba Kļava
Baiba Kļava

Katrs vienpadsmitais ar Covid-19 saslimušais Latvijā ir saistīts ar sociālās aprūpes centru — ir vai nu tā iemītnieks, vai darbinieks. Kā droši turpināt senioru izmitināšanu pandēmijas apstākļos, ja tieši gados veci un slimi pacienti ir apdraudētā riska grupa?

Vējā plandoša policijas brīdinājuma lente apvij ēku kompleksu nomaļā vietā kādu puskilometru no Mārsnēnu pagasta centra. «Teritorijā iet nedrīkst!» sveiciena vietā strikti noteic dežurējošais policists. Karantīnas zonu visu diennakti uzmana divi kārtībsargi. Mārsnēnu pansionāts ir lielākais Covid-19 infekcijas perēklis Latvijā ar 47 saslimušajiem, no kuriem divi ir miruši. Te ir vairāk nekā pussimt iemītnieku, taču pagalmā redzami tikai daži cilvēki, kas velk cigarešu dūmu vai raugās uz ainavu pāri ceļam — milzīgu pļavu ar elektrības stabiem. Vairums šeit esošo senioru nespēj staigāt un paši apkopt sevi, stāsta pansionāta vadītāja Evija Jēkabsone. Pansionāta iemītnieki nāk no dažādiem Latvijas nostūriem, vietējā Priekuļu novada iedzīvotāji ir tikai pieci.

Kā vīruss varēja nokļūt pansionātā, kas atrodas nelielā ciematiņā apmēram pusceļā starp Cēsīm un Valmieru? Un kāpēc visā valstī bīstamā Covid-19 infekcija ir skārusi 12 sociālās aprūpes iestādes, prasot septiņu iemītnieku dzīvības — ceturto daļu no visiem vīrusa upuriem Latvijā?

Aizsargtērps no agroplēves

Plašs Covid-19 uzliesmojums privātajā un tikai pirms nepilna gada izveidotajā sociālās aprūpes centrā Mārsnēni atklājās pēc visu iemītnieku un darbinieku testēšanas 14. maijā — 21 saslimušais. Infekciju konstatēja 17 iemītniekiem un četriem darbiniekiem, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Nedēļu vēlāk nākamajā pārbaudē — vēl 14 jauni saslimšanas gadījumi. Pavisam šajā institūcijā infekcija apstiprināta 47 cilvēkiem — 39 no 57 iemītniekiem un astoņiem darbiniekiem.

Lielākajai daļai saslimšana noris bez simptomiem, bet dažiem tie ir viegli — ķermeņa temperatūra svārstās ap 37 grādiem, stāsta Jēkabsone. Taču astoņi iemītnieki tikuši hospitalizēti, un divi ir miruši. Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par slimības izplatību, taču pagaidām nekādu informāciju neatklāj. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu