«Neveiksme — tā ir tāda veiksme, kuras jēgu vēl neesi sapratis» • IR.lv

«Neveiksme — tā ir tāda veiksme, kuras jēgu vēl neesi sapratis»

Olga Kņazeva

Kamēr ekonomisti lēš, cik ļoti šogad Covid-19 pandēmijas dēļ saruks Latvijas ekonomika, uzņēmēji klasiskajās Kublera-Rosa piecās sēru stadijās nonākuši līdz pēdējai — neizbēgamā pieņemšanai — un domā, kā dzīvot tālāk. Cik stabili jūtas lielās eksporta nozares, un kādi jauni risinājumi radušies tiem uzņēmējiem, kam vecais bizness pēkšņi apstājies?

Uzreiz jāsaka — ekspertu prognozes par gaidāmo Latvijas ekonomikas kritumu šogad ir atšķirīgas. Latvijas Bankas analītiķi sliecas domāt, ka IKP kritums nepārsniegs 6,5%, savukārt SEB ekonomistu prognozes ir pesimistiskākas — sarukums pat līdz 9%. Starptautiskais Valūtas fonds domā līdzīgi — 8,6%, bet Eiropas Komisija savā jaunākajā ziņojumā runā par mīnus 7% un V vai U veida krīzi — ar strauju kritumu un tikpat strauju pieaugumu nākamgad. Turklāt aplēsēm ir vēl arī pesimistiskais scenārijs, kurā pieļauts pat 15% kritums.

Visi ir vienisprātis, ka brīnumus gaidīt nav vērts un šis gads ekonomikā beigsies ar mīnusa zīmi. Un tas nozīmē, ka uzņēmumi pārdos mazāk preču un pakalpojumu, kas savukārt būs saistīts ar samazinātu pieprasījumu Latvijā un ārvalstīs.

Šo likumsakarību daudzi biznesi jau pilnā mērā sajutuši uz savas ādas, liecina nesens SEB bankas pētījums, kurā gandrīz 70% aptaujāto uzņēmumu atzinuši — jau piedzīvo negatīvu ietekmi saistībā ar Covid-19 izplatību un valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Pusei uzņēmumu sarucis apgrozījums, bet 17% darbība apstājusies pilnībā. Tomēr ir arī veiksminieki — 30% aptaujāto atzinuši, ka nejūt apgrozījuma kritumu, bet 3% tas ir pat pieaudzis.

Finanšu pakalpojumu asociācijas apkopotās prognozes liecina, ka «sarkanajā zonā» nonākušas sabiedriskās ēdināšanas, izklaides, nekustamo īpašumu darījumu, tirdzniecības un transporta nozares, kurās ienākumu kritums ir līdz pat 100%. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu