Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Pasaules biržas
Līdz maija vidum valdīja samērā lielas akciju cenu un indeksu svārstības. Kā norāda analītiķi, tās lielā mērā ietekmē ziņas un baumas par Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanu, kas līdz šim daudzviet praktiski apturējuši ekonomisko aktivitāti. Tādēļ biržas apskatā Marketwatch.com pausta neizpratne, kā Volstrīta vienā dienā maija pirmajā pusē var «uzšauties» pat pāri simt Dow Jones punktiem, kamēr oficiālā statistika liecina par 20 miljoniem bezdarbnieku un signāliem, ka to būs vēl vairāk. 


Aptur sirreālo naftas cenu kritumu
Naftas tirgū maijā valdīja ļoti piesardzīgs optimisms par cenu atgūšanos un nostabilizēšanos pēc dramatiskā krituma, kad ieguves kompānijas bija gatavas pat piemaksāt par jēlnaftas piegādēm. Reaģējot uz negatīvajām cenām, naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC sākotnēji vienojās samazināt naftas ieguvi līdz jūnijam, lai veicinātu cenu celšanos. Taču vēlāk OPEC nolēma samazināt ieguves jaudas par 9,7 miljoniem barelu dienā arī pēc jūnija. 


Aviācija «lupatās»?
Gaisa pārvadājumu tirgus pandēmijas ierobežojumu dēļ šogad var sarukt par 50%, informē aviācijas organizācijas IATA ģenerāldirektors Aleksandrs de Ženiaks. Pilnīga normalizācija diez vai būšot iespējama agrāk par 2023. gadu. IATA arī norāda, ka vairākas aviosabiedrības var bankrotēt, ja nesaņems atbalstu no valdībām. Jau martā bankrotēja britu reģionālā lidsabiedrība Flyby, aprīlī — Virgin Australia, bet maijā — kolumbiešu Avianca, kas ir otrā vecākā lidsabiedrība pasaulē pēc KLM un pērn svinēja 100. jubileju.

Izejvielas


Stabils tikai zelts
Covid-19 dēļ pieņemtie ekonomiskās aktivitātes un ceļošanas ierobežojumi ir sagrāvuši izejvielu tirgus. Pasaules Banka savā pārskatā atzinusi, ka piedzīvotajam šokam nav līdzinieka — ir kritušās gandrīz visu izejvielu cenas, izņemot zeltu. Vissmagāk cietusi nafta, taču rūpniecības piespiedu dīkstāvē valstīs, it īpaši Ķīnā, nīkuļo gandrīz visu t. s. cieto (dzelzs, varš, alumīnijs, ogles) izejvielu cenas. Zem jautājuma zīmes ir arī lauksaimniecības produktu cenas, jo vietām traucēta ražas vācēju viesstrādnieku kustība pāri robežām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu