Zelta profesors • IR.lv

Zelta profesors

16
Gunārs Bībers. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Latvijas Kultūras akadēmija nesen klusi nosvinēja trīsdesmito dzimšanas dienu. Literatūras zinātnieks profesors Gunārs Bībers ir viens no šīs augstskolas garīgajiem pamatkapitāliem. Kolēģu cienīts, studentu dievināts. Profesijā nostrādājis vairāk nekā 50 gadus. Gandrīz 90 gadu vecumā viņš joprojām šķiļ domu un viedokļu zibeņus

Kultūras akadēmija pirmā rektora Pētera Laķa vadībā tika dibināta kā neprātīgs sapnis, kas tapis ideālistu komandas galvās. Viens no šiem ideālistiem bija profesors Gunārs Bībers. Studentu konkurss uz pirmajām budžeta vietām bija milzīgs. Profesors Bībers — uzņemšanas komisijā. Viņš jau tobrīd bija absolūta leģenda, jauniešiem viņa klātbūtnē ļima kājas, kaut Bībera kungs bija laipnības iemiesojums. 

Pirmā topošās augstskolas pasniedzēju kopsapulce 1991. gadā iekrita dienā, kad notika augusta pučs. Bībers no kolēģiem šķīrās ar asarām acīs. Pieļāva, ka nebūs nekādas Kultūras akadēmijas, jo varbūt pašas Latvijas nebūs. Bet liktenis rādīja laipnu vaigu, un profesors septembrī stājās jaunas auditorijas priekšā.  

30 nostrādāti gadi Latvijas Universitātē un 20 gadi Kultūras akadēmijā. Daudzas izskolotas filologu, rakstnieku, dzejnieku un literatūras zinātnieku paaudzes. Visi šodienas zināmākie vidējās un jaunās paaudzes latviešu aktieri, teātra un kino režisori, dramaturgi, horeogrāfi un kultūras producenti ir Gunāra Bībera skolnieki. 

Pati esmu viņa studente un varu apgalvot — katra viņa lekcija bija kā aizgrābjošs ceļojums neizsmeļamā erudīcijas, inteliģences un paradoksālas domāšanas pasaulē. Studenta dzīvē nebija lielāka kauna kā izgāzties Gunāra Bībera eksāmenā. Daudziem Bībers bija arī viņu tēva vai pat vecmāmiņas pasniedzējs, daļa no ģimenes stāsta. Zelta profesors. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu