Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Protesta akcija ASV pilsētā Kolumbusā, imitējot arestētā un uz ielas noguldītā Džordža Floida nogalināšanu. Foto — AFP/LETA

Desmitiem ASV pilsētu pārņēmuši vardarbīgi protesti pret policijas brutalitāti un rasismu pēc tam, kad 25. maijā Mineapolisā policists nogalināja afroamerikāni Džordžu Floidu. Policists, kurš gandrīz deviņas minūtes spiedis zemē gulošā Floida kaklu ar celi, piektdien tika aizturēts un apsūdzēts slepkavībā. Pirmdien publiskots oficiāls autop-sijas slēdziens, ka Floida nāve ir slepkavība, veicot «kakla saspiešanu». ASV Nacionālās gvardes 16 000 karavīru svētdien tika aktivizēti 24 ASV štatos un Vašingtonā, kur naktī protestētāju pūļi savācās pie Baltā nama un aizdedzināja tuvumā esošo vēsturisko baznīcu. Savukārt Mineapolisā, Atlantā un Sietlā protesti pārvērtās grautiņos, kuros dedzināja mājas un mašīnas, tika izlaupīti veikali. Ņujorkas mērs Bils de Blāzio pirmdien izsludināja pilsētā komandantstundu. Prezidents Donalds Tramps pirmdien aicināja gubernatorus un spēka struktūras uz stingrāku rīcību pret protestētājiem.

EK prezidente Urzula fon der Leiena iepazīstināja ar 750 miljardus eiro vērtu ES ekonomikas atveseļošanas plānu. Plāns paredz, ka Covid-19 pandēmijā cietusī Itālija tiešā palīdzībā nākamajos trijos gados saņems 82 miljardus, bet Spānija — 77 miljardus eiro. Latvijai šajā plānā iezīmēts 2,9 miljardus eiro liels atbalsts grantu veidā, kas ir trīs reizes vairāk nekā prognozēja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV). 

Spānijā pirmdien pirmo reizi kopš marta nebija neviena Covid-19 saslimšanas gadījuma. Pavisam valstī inficējušies 240 000, bet miruši 27 127 cilvēki. Visā pasaulē inficēšanās ar Covid-19 apstiprināta vairāk nekā sešiem miljoniem cilvēku, no tiem divi miljoni ir Eiropā, bet nāves gadījumu skaits ir pieaudzis līdz 373 028. 

ASV rezidents Donalds Tramps paziņoja, ka viņa valsts izbeidz attiecības ar Pasaules Veselības organizāciju, jo tā nav spējusi veikt Trampa pieprasītās reformas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu