Izšķirošā kauja • IR.lv

Izšķirošā kauja

Aprīļa beigās Saūda Arābijas muita pārtvēra kravu ar 45 miljoniem Captagon (fenetilīna) tablešu, kas ražotas Sīrijā. Foto — Scanpix
Kristofs Reiters, © Der Spiegel

Sankciju sprukās nonākušais Sīrijas režīms un tā sabiedrotie irāņi savus militāros izdevumus apmaksā, slepus ražojot un tirgojot narkotikas. Kādu laiku acis uz to pievēra Krievija, taču tagad situācija ir mainījusies, un, iespējams, tieši krievi izlems, kam turpmāk būs teikšana pilsoņu kara saārdītajā valstī

Hašišs bija rūpīgi sapakots piena kravā — kopumā četras tonnas narkotiku 19 tūkstošos tetrapaku. Muita šo kontrabandu Ēģiptes ostā Saīdā pārtvēra aprīļa vidū. Krava nāca no Sīrijas, un tās mērķis bija cita pilsoņu kara plosīta zeme — Lībija —, lai, visticamāk, tālāk aizceļotu uz Eiropu. 

Šī nebija pirmā reize, kad Sīrija saražotas narkotikas atrastas kādā no Tuvo Austrumu reģiona ostām. Patiesībā tā jau kļuvusi par rutīnu. Izmeklētāji regulāri konfiscē amfetamīna sūtījumus Dubaijā, viens no pēdējiem gadījumiem bija janvārī. Savukārt aprīļa beigās Saūda Arābijas muita pārtvēra kravu ar 45 miljoniem Captagon (fenetilīna) tabletēm. Tējas paciņās sapakotās narkotikas bija sūtītas no firmas, kurai ir ciešas saites ar Sīrijas diktatoru Bašaru al Asadu. 

Visi nelegālās kravas vedušie kuģi bija izbraukuši no Sīrijas ostas Latākijas Vidusjūras krastā, kuru kopš pagājušā rudens nomā Irāna. Šie narkotiku atklājumi parāda, cik izmisīgi Asada režīms un viņa sabiedrotie Teherānā cenšas atrast jaunus ienākumu avotus. Galu galā, Sīrija pēc savas būtības ir bankrotējusi. Pēc ANO aplēsēm, 80% iedzīvotāju tagad dzīvo zem nabadzības sliekšņa. Valsts kopprodukts ir tikai ceturtā daļa no pirmskara līmeņa. Cenas turpina celties, vietējās valūtas vērtība samazinās, savukārt algas lielākoties palikušas nemainīgas. Palīdzēt Sīrijai vairs nevar atļauties arī Irāna, kurai pašai akūti trūkst naudas, savukārt Krievija vairs nevēlas to darīt.

Ģimenes strīds

Līdz ar to narkotiku tirgošana ir viens no retajiem ceļiem, lai tiktu pie ārvalstu valūtas. Jau 2013. gadā irāņu atbalstītais militārais Libānas grupējums Hezbollah sagrāba Sīrijas pilsētu Kusairu un tās apkaimi, pasludinot to par ierobežotas piekļuves zonu. Pats grupējums izveidoja vairākas nelielas rūpnīcas, kurās sākās Captagon ražošana. Savukārt apkaimes zemniekiem tika pavēlēts ķerties pie marihuānas kaņepju audzēšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu