Trīs, divi, viens, aiziet! • IR.lv

Trīs, divi, viens, aiziet!

Astronauti Dags Hērlijs (pa kreisi) un Bobs Benkens. Foto — Scanpix
Kristians Devenports, © The Washington Post

Sākotnēji Īlons Masks prognozēja, ka viņa radītajai kosmosa apgūšanas kompānijai SpaceX ir tikai 10% izredžu. «Par laimi, liktenis mums uzsmaidīja, un esam nonākuši līdz šai lielajai dienai,» 48 gadus vecais miljardieris paziņoja preses konferencē pirms amerikāņu astronautu ceļojuma kosmosā

Viņu mērķis vienmēr bija cilvēku nogādāšana kosmosā. Pat sākumā, kad uzņēmums SpaceX izmēģināja roku kravas kuģu būvēšanā, dizaineri parasti tiem pievienoja kuriozu detaļu: iluminatoru.

Pašā SpaceX šis iluminators kļuva par daudz lielāku ambīciju simbolu — tas bija atgādinājums pašiem, ka galvenais mērķis ir lidojumi ar cilvēkiem. Ar šādu apņēmību ekstravagantais biznesmenis Īlons Masks (Elon Musk) izveidoja jauno kompāniju, kuras nākotnes uzdevumos ietilpst arī cilvēku nogādāšana uz Marsa.

Kopš dibināšanas 2002. gadā SpaceX ir sasniedzis izcilus rezultātus, kuriem sākotnēji ticēja tikai retais. Uzņēmuma darbinieki ir izstrādājuši nesējraķetes, kas pēc kravas vai cilvēku nogādāšanas orbītā spēj atgriezties uz Zemes. Un tās var izmantot atkal. Pirms diviem gadiem uzņēmums kosmosā palaida iespaidīgo raķeti Falcon Heavy, kurai ir 27 dzinēji un jaudas ziņā tā atpaliek tikai no 60. gadu beigās un 70. gadu sākumā amerikāņu izmantotās raķetes Saturn V. Tagad viens no lielākajiem SpaceX klientiem ir Pentagons, kas militāro satelītu nogādāšanai orbītā gadu desmitiem paļāvās tikai uz vecākām un pieredzējušākām kompānijām — Lockheed Martin un Boeing.

Taču, kā jau minēts, SpaceX mērķis bija cilvēku aizvešana kosmosā. Un šī diena pienāca 30. maijā. Pulksten 15.22 pēc vietējā laika no tās pašas palaišanas platformas Floridā, kur 1969. gadā trīs amerikāņu astronauti sāka savu ceļojumu uz Mēnesi, gaisā pacēlās SpaceX izstrādātā Falcon 9 nesējraķete. Tās purngalam piestiprinātajā kapsulā Dragon sēdēja divi draugi — amerikāņu astronauti Bobs Benkens un Dags Hērlijs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu