Ierindnieka brīvlaišana • IR.lv

Ierindnieka brīvlaišana

1
Pats Gatis Truksnis uzskata, ka taisnība ir uzvarējusi. «Lēmums par krimināllietas izbeigšanu ir atbilstošs tiesiskai valstij, kur cilvēkus nevajā un netiesā uz nepamatotu apsūdzību pamata.» Foto — LETA
Indra Sprance

No ierindas biedra nevar prasīt atbildību par partijas finansēšanas pārkāpumiem — ar šādu pamatojumu prokuratūra izbeigusi kriminālprocesu pret Jūrmalas mēru Gati Truksni sadaļā par nelikumīgu ZZS finansēšanu. KNAB tam kategoriski nepiekrīt

Pēc pusgada — 28. oktobrī — Jūrmalas mēram Gatim Truksnim būs jāiet uz tiesu. Viņu sauks pie atbildības par komandējuma dokumenta viltošanu 2016. gadā. Todien Truksnis sajuties nelāgi. Varbūt pie vainas bija narkotikas — šļirce ar kokaīna paliekām un viņa DNS vēlāk KNAB kratīšanā tika atrasta pie Trukšņa, taču viņš pats narkotiku atkarību ir noliedzis. Šā vai tā, kaut kādu iemeslu dēļ Truksnis todien nav spējis ierasties darbā un lūdzis domē noformēt viņam komandējumu uz kādu muzeju Latvijas otrā galā, taču vizītē neesot devies. Tiesībsargi tobrīd Truksni vaktējuši, tāpēc šie apstākļi tika fiksēti un ļaus Jūrmalas mēru saukt pie atbildības par dokumentu viltošanu.

Šī gan ir nožēlojami sīka epizode no samezglotās jaunās Jūrmalgeitas, kas aizsākās 2016. gadā ar plašām kratīšanām un smagām aizdomām par partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, pārkāpjot likuma aizliegumu finansēt partijas ar trešo personu starpniecību, tā slēpjot patieso ziedotāju un apejot ziedojuma summu ierobežojumus. Lieta bija vērienīga ne tikai iesaistīto personu dēļ. Šis būtu pirmais gadījums, kad kāds politiķis Latvijā tiktu saukts pie atbildības par nelikumīga finansējuma pieņemšanu. 

Lai arī par dažādu partiju melnajām kasēm politikas aizkulisēs runāts gadiem, nekas tāds nekad nav ticis pierādīts, un arī tagad kriminālprocess šajā daļā ir izgāzies.

Kaut arī KNAB ieskatā pierādījumu pietika Trukšņa saukšanai pie atbildības par nelikumīgu ZZS finansēšanu, turklāt vainu nelikumīgā ZZS finansēšanā atzinis un sodu saņēmis arī naudas devējs — uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, prokurore Ilga Paegle šā gada 17. janvārī nolēma izbeigt procesu šajā daļā pret Truksni. Pēc aptuveni pusgadu ilga «juridiska futbola» žurnālam Ir beidzot ir iespēja iepazīties ar prokurores lēmumu šajā lietā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu