Kā šovasar nokļūt Nekurnekadzemē • IR.lv

Kā šovasar nokļūt Nekurnekadzemē

Karīna Elcere. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Covid-19 ietekmē jaunas vadlīnijas arī vasaras nometņu rīkotājiem — bērnu grupas nedrīkst būt lielākas par 25, un katru dienu viņiem jāmēra temperatūra. Kā tas ietekmē organizatorisko darbu, stāsta ilggadēja nometnes Jūras vārna rīkotāja Karīna Elcere

Kad vēl bija drēgnais pavasaris un Covid-19 dēļ izsludinātie stingrie pulcēšanās ierobežojumi, bērniem un vecākiem viens no svarīgākajiem bija jautājums — vai būs vasaras nometnes? Ilgi nebija skaidrības, līdz valdība lēma tās atļaut, un maija vidū ierēdņi izstrādāja vadlīnijas īpašiem piesardzības pasākumiem. Pirmsskolas iestādes Marijas Bērnu māja vadītāja Karīna Elcere, kura 20 gadus rīko vasaras nometni Jūras vārna, parasti jau februārī ar mākslinieka Reiņa Pētersona zīmētu plakātu atklāj pieteikšanos nometnei. Šogad — tikai jūnija sākumā.

Kad satiekamies Bērnu mājā pie tases melnas kafijas, Karīna atzīstas, ka šaubījusies, vai šogad rīkot tradicionālo desmit dienu nometni pie jūras. Jo koronavīruss nekur nav pazudis, tas joprojām mūs apdraud. «Bet esmu kā bura, kurā pūš vēji. Un vējš ir bērni, kuri ļoti vēlas nometni,» stāsta Karīna un atzīstas, ka arī pašai mazliet gribas tā adrenalīna, ko rada nometnes rīkošana. «Jūras vārna zināmā mērā ir pasaule, ko pati esmu uzbūrusi. Tā ir vieta, kurā es kā bērns gribētu būt, mana Nekurnekadzeme. Kad tur esmu, aizmirstu savu dzimšanas gadu.» Tā nu šogad gan Jūras vārna, gan vairāk nekā 500 dažādu bērnu vasaras nometņu Latvijā tomēr notiks. Taču pandēmijas dēļ rīkotājiem, vecākiem un bērniem jārēķinās ar jauniem piesardzības pasākumiem.

Izlasījusi vadlīnijas nometņu rīkotājiem, kur uzskaitīti visi piesardzības pasākumi, Karīna secina: «Mūsu darbā tās neko daudz nemaina, jo Jūras vārna pēc šādiem noteikumiem darbojusies vienmēr.» Tajā nekad nav bijušas vecāku dienas, kādas tagad visās nometnēs ir aizliegtas. Dalībnieku skaits nav pārsniedzis 30, kas daudz neatšķiras no šovasar pieļaujamā dalībnieku skaita vienas nometnes vienā grupā — 25. «Domāju, ka cilvēki, kuri nodarbojas ar nometņu biznesu, izdomās, kā izveidot grupas, kurās nav vairāk par 25 bērniem,» saka Karīna.

Tā tiešām ir, jaunie noteikumi stipri ietekmēs nometnes, kurās piedalās vairāk bērnu nekā Jūras vārnā. Pēc sarunas ar Karīnu aprunājos ar Ir dienas nometņu rīkotāju Lindu Kovaļevsku, kas jau vairākus gadus organizē populārās nometnes Rīgā. Viņas darbs šovasar būšot daudz sarežģītāks — ja jāuzņem vairāki desmiti vai pat simti bērnu un nometne notiek pilsētā, jaunās vadlīnijas rada vairākus apgrūtinājumus. Sadalot bērnus grupās pa 25, darbiniekiem jānodrošina, lai dažādu grupu bērni netiktos ne telpās, ne pagalmā. «Prasība ir saprotama — ja infekcija ir vienā grupā, lai tā nepārceļo uz citu. Taču bērni vairs nevarēs kopā darboties un spēlēties, tātad nebūs tik jautri un interesanti kā satiekoties,» skaidro Linda. Nedrīkst būt arī visiem nometnes bērniem paredzētu galda spēļu, sporta inventāra, trauku. Jāgādā, lai katrai 25 bērnu grupai būtu tikai tai paredzētas lietas, piemēram, sava bumba, kurai nebūtu jāaizripo līdz kaimiņgrupas telpām vai pagalma teritorijai. Nometņu bērniem nav ieteiks apmeklēt publiskas vietas, pilsētā liegts aiziet pat uz parku, laiks jāpavada tikai nometnes vietā. Pat ekskursijas sarīkot grūti, jo katrai grupai tad vajadzīgs savs autobuss, kas palielina izmaksas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu