Kuras ziņas svarīgākas? • IR.lv

Kuras ziņas svarīgākas?

1
Protestētāji mītiņā Barselonā, Spānijā, atbalsta ASV protestus pret rasismu, kas sākās, kad pagājušajā nedēļā Mineapolē policists nogalināja afroamerikāni. Foto: REUTERS/Nacho Doce
Gunārs Nāgels, laikraksta "Latvietis" galvenais redaktors

Ko ir svarīgi zināt? Un kas to noteiks? Pirms daudziem gadiem populāru TV ziņu raidījumu Austrālijā reklamēja ar dziesmiņu – “Es zinu visu, kas man būtu jāzin, jo Braians man tā pateica”. (“I know everything I need to know, because Brian told me so“).

Austrālijas komerciālo televīziju ziņās bija raksturīgi tas, ka bez nedaudziem nopietniem stāstiem, starp kuriem bija ļoti minimāli kaut kas no ārzemēm, parasti bija “sirdi iesildošs” sižets par aizklīdušu un atkal atrastu sunīti vai kaut ko tamlīdzīgu.

Mums tagad ir tik daudz iespēju uzzināt to, kas notiek pasaulē, ka varētu pavadīt visu dienu, skatot ziņu avotus internetā, televīzijā, klausoties radio – un kur vēl drukātās avīzes. Protams, to nedarīsim un apgūsim tikai mazu daļiņu no pilnīgā stāsta. Izvēloties mums tīkamos ziņu avotus, mēs līdz ar to arī izvēlamies savu “Braianu (vai Braianus”), kurš izfiltrē ziņas pēc savas saprašanas.

Diemžēl daudzi sev izvēlas tikai ļoti tendenciozus ziņu apkopotājus – “Braianus”. Bet, kas vienam ir tendenciozs, otram ir svētā patiesība.

Visā pasaulē notiek tik daudzas lietas, ka nav iespējams par visām ziņot, pat visobjektīvākam “Braianam”. Neizbēgami, daudzi svarīgi stāsti netiks stāstīti. Faktiski – lielākā daļa netiks stāstīti. Lai bīdītu kādu stāstu saulītē, ir bieži pamatīgi jāpiestrādā preses konsultantiem un sabiedrisko attiecību ekspertiem.

Bet dažreiz ir stāsti, kuri, piemēram, ASV ir ārkārtīgi zīmīgi, bet Latvijā tikpat kā nav redzami.

Kamēr pagājušā nedēļā varējām lasīt par lauvu, kura Austrālijas zvērudārzā sakoda savu kopēju, bija grūti atrast ziņas par incidentu Mineapolisā, ASV, kur policista rīcības dēļ mira afroamerikāņu vīrietis.

Apcietinātais vīrietis gulēja uz ielas, un policists ar celi spieda viņam kaklu pat tad, kad vīrietis sūdzējās, ka nevar elpot, un lūdzās, lai viņu nenogalina. Arī tad, kad vairs nebija sajūtams pulss, policists turpināja spiest ar celi. Incidentu filmēja garāmgājēji, un tas ātri kļuva par lielākajām ziņām ASV.

Vīrieša nāve izraisīja plašus protestus vairāk nekā 30 ASV pilsētās. Veikali tika dedzināti un izlaupīti, mašīnas dedzinātas. Arī policijas iecirknis dedzināts un Nacionālā gvarde izsaukta. Prezidents Tramps piedraudēja lietot vardarbību pret protestētājiem pie Baltā nama, ja tie ielaužas cauri sētai.

Tikai pēc dažām dienām Latvijas mediji sāka tam pievērst uzmanību. Kurš “Braians” bija sākumā izvēlējies, ka lauva svarīgāka par mirušo vīrieti un protestiem ASV?

Un kas notika ar oriģinālo Braianu – Brian Naylor? Viņš, kopā ar sievu gāja bojā lielajos meža ugunsgrēkos pie Melburnas 2009. gada februārī. 

 

Komentāri (1)

Sskaisle 02.06.2020. 07.38

Pavirša pļāpāšana.
Pārmaiņas pēc vakardien nolēmu paklausīties ltv1. Gludināju un klausījos, bet praktiski neko neuzzināju.
Un tas ir oficiālais sabiedriskais medijs
Tukšs kā izšauta patrona.

Vēl. Par Marsa laukumu piemēram. Tagad protestētājiem pārmet, ka esot bijis zināms , ka būvēs jauno vdd ēku. Varbūt. Es nezināju, ja dzirdēju, nepievērsu tam uzmanību.

Bet ja toreiz – 2017.gadā būtu paziņots, ka lūk, nolemts izcirst simtgadīgus kokus, jo būvēs jaunu ēku- pavisam cuta ziņa.

Nu par sasodīto politiķu meliem un krimināliem gājieniemm pat nav vērts runāt – tā ir ikdiena

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu