Agnis Elperis, Cēsu maiznieks • IR.lv

Agnis Elperis, Cēsu maiznieks

Agņa Elpera ceptuve Cēsu vecpilsētā kļuvusi tik populāra, ka pagājušovasar viņš deva darbu trim palīgiem, šovasar varbūt pat pieciem. «Ja cilvēki sabrauks. Iepriekš trešdaļa klientu bija vācieši un krievi. Lēšam, ka šogad latvieši pa Latviju braukās.» Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Dabīga ierauga maizes cepēja komplekts — Agnis rāda «minipaku», kas viņu izolācijas laikā padarījusi par lielāko Omniva klientu Cēsīs. «Četru veidu milti, puskilograms sēklu maisījuma, ķimenes, ieraugs, instrukcijas. Sanāk septiņi kilogrami maizes.» Kad pirms pieciem gadiem viņš pats maizi sāka cept sava dzīvokļa virtuvē, šāda piedāvājuma nebija. 

«Maizes izaicinājums» sakrita ar pārmaiņām dzīvē, četrdesmitgadnieks no Rīgas atgriezās dzimtajā pilsētā, ko bija atstājis 20 gadu vecumā. «Tas ir analītisks darbs,» viņš atklāj, kāpēc tik ļoti aizrāvies ar cepšanu. «Un es pēc profesijas esmu sistēmu analītiķis.» Savulaik strādājis par vadības sistēmu administratoru Preses namā, sācis pats veidot IT sistēmas, mācījies Lielbritānijā un Vācijā. Tur, starp citu, arī pamanījis maizi no plēkšņu kviešiem jeb speltas, vācieši to saucot Dinkelbrot. 

Tieši ar speltas autorreceptēm šobrīd lepojas Elpera ceptuve Cēsu Maize. «Šie kvieši aug tādās kā plēksnēs, mazās vārpiņās. Mazražīgi, dārgi, vērtīgi. Pastāvīgie klienti prasa, lai dod maizes gabaliņu, kas ir ar maliņu. Cieta, taču fantastiski garšīga — tai ir tāda pļavas garša.» 

Pirmos miltus Agnis savulaik iegādājās lielveikalā, ieraugu uzdāvināja draugi Siguldā, kas arī mājās cepa maizi. «Sākumā gadījās iesācēja «cūcene», bet pēc tam apkārtējie bieži ēda kaut kādu plastilīnu,» maiznieks smejas. «Cepu katru otro dienu. Eksperimenti ar miltu veidiem aizgāja galējībās. Nevari attīstīties, ja nesaproti robežas. Draugiem tomēr garšoja, viņi teica: dod vienalga kādu!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu