Tēlu makšķerēšana • IR.lv

Tēlu makšķerēšana

1
Anete Melece. Foto no personīgā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Animācijas filmu režisores un ilustratores Anetes Meleces grāmata Kiosks nosaukta starp 100 izcilākajām pagājušajā gadā pasaulē izdotajām bilžu grāmatām. Ko Šveicē dzīvojošā māksliniece zīmē pandēmijas laikā?

Anete uz mirkli apklust, un Skype redzams, kā viņa izteiksmīgi palūkojas pār plecu: «Tādas kā dinozaura skaņas!» Māksliniece atrodas darbnīcā Cīrihē, un kaimiņos notiek remonts — kaut ko urbj. Dinozaura skaņas — tas var ienākt prātā tikai māksliniecei, kuras radītās animācijas filmas un bilžu grāmatas likušas smaidīt tik daudziem Latvijā un pasaulē. 

Uz Šveici Anete Melece pārcēlās pirms desmit gadiem. Sākotnēji strādāja rūpnieciskajā dizainā. Tad studēja Lucernas Lietišķās zinātnes un mākslas universitātē. Bija apņēmības pilna pievērsties jomai, kam piederēja viņas sirds, — ilustrācijai un animācijai. Anete zīmējusi Mairas Dobeles, Ingas Gailes, Jura Kronberga, Laura Gundara grāmatām. 2013. gadā viņai izdevās veiksmīgs lēciens animācijā: pirmā īsfilma Kiosks asprātīgā un sirsnīgā veidā vēstīja par avīžu kioska pārdevējas Olgas sapņiem, kas kādu dienu pārvēršas īstenībā. Filma saņēma starptautisku atzinību. Pagājušajā gadā māksliniece ar šo stāstu debitēja bērnu literatūrā. 

Grāmatu pamanīja ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs: izdevēju platforma dPICTUS to divas reizes pēc kārtas iekļāva 100 pasaules izcilāko bilžu grāmatu sarakstā. Latvijas izdevniecība Liels un mazs jau noslēgusi 15 līgumus par Kioska izdošanu citās valodās, bet nākamgad Vācijā, iespējams, taps bērnu opera.

Kopā ar vīru un divus gadus veco meitiņu Stellu māksliniece dzīvo Šveicē, kur, līdzīgi kā Latvijā, pamazām tiek atlaisti pandēmijas groži. No krīzē improvizētās zīmēšanas vietas guļamistabā Anete nesen pārcēlusies atpakaļ uz strādāšanu darbnīcā un ķērusies klāt jaunam darbam — zviedru bērnu grāmatai par meitenīti, kura piedzīvo pārmaiņas pēc vecāku šķiršanās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu