Nepazaudēt veiksmes stāstu • IR.lv

Nepazaudēt veiksmes stāstu

Pēteris Stradiņš. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Stradiņa klīnikas Sirds ķirurģijas centra vadītājs Pēteris Stradiņš aicina valdību Covid-19 krīzē turēties pie ekspertu plāna un skarbi atgādina — mūsu slimnīcas ir absolūti nepiemērotas pandēmijas situācijai

Aprīļa vidū Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā veiksmīgi tika veikta sirds transplantācijas operācija 60 gadus vecai sievietei — vienīgā šāda veida operācija pēdējo divu gadu laikā. Savā ziņā tas bija Lieldienu brīnums, jo daudzviet Eiropā, bažījoties par Covid-19 ietekmi, augsta riska sirds operācijas netiek veiktas.

Sirds pārstādīšana nebūt nav vienīgais kardioķirurgu sasniegums: dažu mēnešu laikā izglābti aptuveni 400 pacientu smagā akūtā stāvoklī. Gadā — vidēji 1200. Sirds ķirurģijas centra vadītājs kardioķirurgs Pēteris Stradiņš stāsta, ka tik daudz sarežģītu gadījumu vienlaikus kā šopavasar nav piedzīvojis pēdējos gados, pat kopā skaitot.

Pēteris nāk no Stradiņu dinastijas — viņš ir leģendārā ķirurga, klīnikas dibinātāja Paula Stradiņa mazdēls, akadēmiķa Jāņa Stradiņa dēls. Kardioķirurģijā strādā jau vairāk nekā 20 gadus, kopš 2017. gada vada slimnīcas Sirds ķirurģijas centru. Intervijā Stradiņš dalās domās par svarīgākajiem valdības darbiem, ko izkristalizējusi krīze, un aicina katru vasaras atpūtā atcerēties noteikumus — citādi Covid-19 mums nepārvarēt.

Stradiņa slimnīcas sociālajā reklāmā jūs sabiedrību uzrunājāt pašizolācijā no mājām — nevarējāt būt pie pacientiem, jo satikāt cilvēkus, kuri slēpa, ka bijuši kontaktā ar Covid-19 slimnieku. Kādi ir secinājumi no izolācijā pavadītā laika?
Esmu priecīgs būt atpakaļ! Darba ir ārkārtīgi daudz. Jāsaprot, ka mediķu sabiedrība šajā laikā sadalīta divās daļās: viena nodarbojas ar vīrusu — testē, ārstē, uzrauga —, otrai jānodrošina visa pārējā veselības aprūpe. Turklāt tā, lai ir droši pacientiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu