Drošība kabatā • IR.lv

Drošība kabatā

Nellija Ločmele

Kamēr gaidām, kā valdība jūnijā mainīs ārkārtas situācijas noteikumus, tehnoloģiju zinātāji netur rokas klēpī un izstrādājuši jaunu lietotni Apturi Covid. Tā būs liels palīgs vīrusa ierobežošanā, jo ļaus izdarīt ko tādu, kas līdz šim nebija pa spēkam nevienam, — brīdināt saslimušajam nepazīstamās kontaktpersonas, ko iepriekš epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā nebija iespējams identificēt. 

Tieši plaša testēšana un katra «pozitīvā» pacienta visu kontaktu rūpīga identificēšana un izolēšana ir ļāvusi Latvijai līdz šim saglabāt zemu saslimstības līmeni. Mūsu speciālisti varēja paveikt to, kas citās Eiropas valstīs ar pārslogotu medicīnas sistēmu nebija iespējams, — izsekot un apcirst gandrīz katru jaunu slimības pavedienu.

Taču epidemiologu resursi ir ierobežoti. Tagad, kad pamazām tiek atļauta plašāka cilvēku pulcēšanās un atjaunojas sakari ar ārzemēm, inficēšanās riski atkal var pieaugt, tāpēc jaunā lietotne būs lielisks palīgs.

Programmētāji, datu drošības speciālisti un veselības eksperti jau savu darbu ir paveikuši, viss, kas jāizdara mums katram — ar dažiem īkšķa pieskārieniem jāieliek šī bezmaksas lietotne savā telefonā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu