Bez sātīgām brokastīm • IR.lv

Bez sātīgām brokastīm

Metjū Kuks un Džūlija Odonohjū. Foto no personīgā arhīva
Ilze Vītola

Kanādieši Metjū Kuks un Džūlija Odonohjū Latvijā dzīvo gandrīz divus gadus un priecājas, cik produkti te svaigi un neapstrādāti

Džūlija un Metjū iepazinās Rīgā. Latvijā abi ieradās 2018. gada augustā. Džūlija atbrauca tāpēc, ka viņai piedāvāja kļūt par starptautiskās vidusskolas Ekziperī pamatskolas koordinatori, bet Metjū — lai pārstāvētu Kanādas militāro brigādi NATO operācijā Reassurance. Kad operācija beidzās, Metjū sāka strādāt Rīgas Biznesa skolā, kur joprojām māca ekonomiku un matemātiku.

Tāpat kā lielākā daļa Kanādas iedzīvotāju, Džūlija un Mets dzīvoja valsts dienvidos. Džūlija nāk no galvaspilsētas Otavas, bet Metjū — no Monreālas, Kvebekas provinces lielākās pilsētas, kur oficiālā valoda ir franču. Metjū stāsta, ka Francijas ietekme jūtama arī virtuvē: «Mēs daudz ēdam maizi, sieru un dzeram sarkanvīnu.» Taču atšķirībā no frančiem kvebekieši vairāk izmanto Ziemeļamerikai raksturīgas garšvielas, tajā skaitā melno ķiploku un čiekurogas. Kanādā, jo īpaši Kvebekā, daudz ēd arī medījuma gaļu — briežus, aļņus. «Valdība mudina cilvēkus medīt, lai cīnītos ar briežu un citu dzīvnieku pārapdzīvotību, jo tā rada papildu bīstamību uz ceļiem,» piebilst Džūlija. 

Savukārt Otavā jūtama ASV virtuves ietekme. Taču Džūlijai gribas domāt, ka kanādieši ēd mazliet veselīgāk un uzturā nelieto tik daudz pusfabrikātu kā amerikāņi. Kanāda ir multikulturāla valsts, par to liecina arī tās gastronomija. Viens no populārākajiem ēdieniem ir pierogi jeb pelmeņi, kuri Kanādā ieviesušies līdz ar ukraiņu migrācijas vilni 19. un 20. gadsimta mijā. Kanādā tos parasti pasniedz ar bekonu un sīpoliem. Savukārt ieceļojušie īri pieradinājuši kanādiešus ēst daudz kartupeļu. Cepti kartupeļi mājas gaumē jeb home fries tiek pasniegti pat brokastīs. Metjū stāsta, ka šobrīd Kanādā ir kartupeļu pārprodukcija, jo restorāni ir ciet, tāpēc valdība mudina iedzīvotājus gatavot vairāk kartupeļu ēdienus. Arī poutine, ko uzskata par visautentiskāko Kanādas ēdienu, galvenā sastāvdaļa ir kartupeļi, precīzāk, frī kartupeļi, kas aplieti ar brūno mērci un apbērti ar kūstošiem siera gabaliņiem jeb cheese curds, ko tekstūras dēļ sauc arī par «čīkstošo sieru». 

Metjū pilsēta ir slavena ar beigeļiem. Tos lielākoties gatavo vietējā ebreju kopiena. Beigeļi ir cepti malkas krāsnī, mazāki, tievāki un saldāki nekā populārie Ņujorkas stila beigeļi. Viesojoties dzimtenē, pāris allaž atved šos gardumus uz Latviju. Tāpat čemodānā vienmēr ir kļavu sīrups, ko kanādieši ēd ar pankūkām, bekonu vai izmanto saldo ēdienu pagatavošanā. Runājot par desertiem, autentiskākais kanādiešu našķis ir sviesta tartes jeb butter tarts un nanaimo batoniņš, kas nosaukts par godu Nanaimo pilsētai, kur tas radies. Batoniņam ir trīs daļas — sasmalcinātu cepumu un dažādu riekstu masa, krēmīgs vidus un virspusē šokolāde. «Tīrs cukurs,» smejas Metjū.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu