Dzīves svinēšanas trešais cēliens • IR.lv

Dzīves svinēšanas trešais cēliens

32
Nora Ikstena. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Nupat klajā nācis pēc Noras Ikstenas romāna motīviem topošās filmas Mātes piens videopieteikums. Bet rakstniece jau ir citās iekšējā ceļa jūtīs — top jauns romāns. Dzīve turpinās, pat ja to nevaram dzīvot un svinēt, kā ierasts

Ikšķilē esot labi. Draudzīga un savstarpēji mīloša drošības sajūta kā īstā kopienā. Nora Ikstena iesaistījusies labdarības komūnā, kas gatavo un piegādā siltu ēdienu kaimiņiem, kuri nonākuši lielā vientulībā vai smagās finansiālās sprukās. Ēdienu kārbām nav pielīmētas spožas zīmītes, kas vēstītu, ka tās nākušas no slavenas rakstnieces virtuves, kurā šobrīd kā slepena zupa klusi burbuļo un vārās jauna grāmata.

2019. gada novembrī Nora Ikstena LTV raidījumā Daudz laimes, jubilār! atzinās, ka pēdējos gadus pavadījusi uz čemodāniem, ceļojot līdzi sava romāna Mātes piens neskaitāmajiem tulkojumiem. Nu viņa izlēmusi palikt mājās un kārtīgi rakstīt. Nāca vīrusa pandēmija, un rakstniecei, tāpat kā daudziem citiem, nebija citas izvēles, kā palikt mājās un rakstīt. 

Loģisks turpinājums Ikstenas darbam pie daudzām latviešu rakstnieku un dzejnieku biogrāfijām ir iesaistīšanās Rakstniecības un mūzikas muzeja jaunā koncepta izveidē. Bet jaunais romāns top kā loģisks turpinājums Dzīves svinēšanai un Mātes pienam. Iespējams, tas ir trešais cēliens. Labās lugās trešajā cēlienā svinības, kaislības un slepkavības beidzas. Dzīve tiek svinēta bez ballītes vai kara trokšņiem. 

Pirms divām nedēļām tika publicēts topošās filmas Mātes piens video — ieskats kino jaundarbā. Kā jūtas rakstnieks, pēc kura grāmatas motīviem top filma? Lepnums, bailes, skudriņas pār kauliem?
Mūsu filmas stāsts gājis caur ērkšķiem uz zvaigznēm. Kad režisore Ināra Kolmane pirms četriem gadiem izlasīja Mātes pienu, viņai uzreiz bija skaidrs, ka gribētu taisīt filmu, bet tobrīd bija jāpabeidz lielie Billes darbi. Ar Ināru 20 gadus esam strādājušas kopā, veidojot dokumentālo ciklu Rakstnieks tuvplānā. Kad startējām pirmajā konkursā, Mātes pienam naudu nepiešķīra. Pacietīgi gaidījām. Tagad filmai ir līdzekļu piešķīrums. Man ir sajūta, ka tā būs laba filma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu