Atrast to, kas mums jau ir • IR.lv

Atrast to, kas mums jau ir

Ilustrācija — Shutterstock
Kima Tinglija, © The New York Times News Service

Steigā dzimusi globāla zinātnieku komanda veikusi pasaulē vērienīgāko jau eksistējošu medikamentu šķirošanu, meklējot piemērotas zāles Covid-19 ārstēšanai. Viņiem izdevies atrast 30 daudzsološas kandidātes

Pērn decembrī Sjiņs Jiņs bija ļoti priecīgs, jo beidzot pienāca brīdis apciemot vecākus Šandunas provincē Ķīnā. Jaunais ķīnietis, kas strādā medicīnisko atklājumu institūtā Kalifornijā, mājās nebija viesojies piecus gadus. Šajā laikā tur daudz kas mainījies, piemēram, viņa dzimto pilsētu ar Pekinu tagad savieno moderna ātrvilcienu līnija. 

1. janvārī pēc viesošanās pie draugiem Pekinā Jiņs stacijā gaidīja vilcienu, kad saņēma īsziņu par netipiskas pneimonijas gadījumiem Uhaņā. Pneimonija ir plaušu infekcija, ko parasti izraisa gripa vai kāds cits vīruss. Jiņs ir studējis molekulāro virusoloģiju, un šis jaunums viņu ieinteresēja. Viņš aizsūtīja īsziņu Uhaņā dzīvojošam draugam un vēl dažiem paziņām — vai esat kaut ko dzirdējuši par jaunās slimības uzliesmojumu? Tā pilnīgi noteikti nav gripa, pienāca atbildes.

7. janvārī viņš saņēma jaunu īsziņu, ka vīruss izskatās līdzīgs smaga akūtā respiratorā sindroma SARS koronavīrusam — īpaši lipīgam patogēnam, kas pirmoreiz tika identificēts 2003. gadā. Ar to saslima aptuveni 8000 cilvēku, no kuriem gandrīz 800 nomira. «Saņēmis šādu ziņu, biju šokā,» atceras Jiņs. Viņš uzrakstīja e-pastu savam priekšniekam Sumitam Čandam, Imunoloģijas un patoģenēzes programmu direktoram Senforda Bērnhema Prebisa medicīnisko atklājumu institūtā. Ķīnietis skaidroja, ka situācija Uhaņā ir daudz smagāka, nekā lasāms ziņās.

Čandas vadītā laboratorija pēta elpceļu un citus vīrusus, ieskaitot A tipa gripu, lai piemeklētu atbilstošas zāles. Šis process var ilgt pat desmitgadēm un izmaksā miljoniem dolāru. Reizēm beidzas bez jebkāda rezultāta. Taču viņa laboratorija arī analizē jau eksistējošus medikamentus — varbūt kāds no tiem pieskaņojams iepriekš nepētītu patogēnu ārstēšanai? Ieguvums ir tāds, ka jau agrāk ir veikti šo medikamentu drošības izmēģinājumi, tāpēc jaunus klīniskos pētījumus ar cilvēkiem var sākt nedēļu vai mēnešu, nevis gadu laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu