Tiekamies muzejā! • IR.lv

Tiekamies muzejā!

3
Māra Lāce. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce skaidro, kā pandēmija ietekmēs muzeju darbību turpmākajos gados

Kas to būtu domājis, ka pēc divus mēnešus ilgas pauzes muzeju atvēršana būs tik gaidīts un daudziem nozīmīgs notikums! Pirmajā ierobežojumu samazināšanas nedēļā no vairāk nekā 150 Latvijas muzejiem tika atvērta trešdaļa, šajās dienās cits pēc cita atver durvis visi pārējie muzeji. Latvijas muzeju kopējo informatīvo kampaņu #TiekamiesTagad! Eiropas muzeju asociāciju tīkls NEMO jau atzinis par labāko veidu, kā veicināt muzeju «satikšanos ar apmeklētājiem».   

No 19. maija atslēgtas arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lielās, smagās ieejas durvis. Muzeja vadītāja Māra Lāce gan mani pieņem, atverot mazas un vieglas dienesta ieejas durvis. Lāces pārraudzībā ir veseli pieci muzeji: LNMM, mākslas muzejs Rīgas Birža, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs un izstāžu zāle Arsenāls, kur notiek rekonstrukcija. Tāpēc tieši ar viņu runājam par to, kā pandēmija ietekmējusi muzeju darbību.

Divos mēnešos, kad muzeji bija slēgti apmeklētājiem, Lāce secinājusi, ka ir lietas, ko muzeja ļaudis var darīt attālināti — nodoties pētniecībai, digitalizēt krājuma priekšmetu aprakstus, veidot muzeja pedagoģiskās programmas. Restaurēt gan nevar attālināti, tāpēc restauratori, kā ierasts, gāja uz darbu. Arī Māra Lāce ik dienu bija muzejā. «Nepatīk strādāt attālināti,» viņa saka, viesmīlīgi piedāvājot melnu kafiju un mandeļu cepumiņus.

Aizvadītajā noslēgtības laikā esam pārliecinājušies, ka muzejiem var būt ļoti plašs virtuālais piedāvājums. «Iespējas lielas, vajadzīgs tikai radošs prāts,» saka Māra Lāce. Arī LNMM mājaslapā bija pieejama video mākslas kolekcija, ik dienu sociālajos tīklos bija redzama kāda glezna no muzeja kolekcijas. Tomēr Māra Lāce piekrīt, ka ekrāns norobežo no mākslas darba un rada «sintētisku sajūtu». «Klātienē apskatot mākslas darbu, jūtam mākslinieku. Jūtam dzīvīgumu un siltumu,» viņa saka tik priecīgi, ka sakārojas atkal izstaigāt kādu muzeju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu